Montenegroberza: Nedjeljni komentar 09.01.2012 – 13.01.2012

Dodajte komentar

Prva sedmica, nove, 2012. godine, za koju većina ekonomskih analitičara i poznavalaca iz oblasti ekonomskih kretanja smatraja da će biti još teža od ove koja je za nama, na tržištu kapitala je počela sa vrlo slabim rezultatima. Uobičajeni pokazatelji rezultata su promet i kretanje vrijednosti indeksa. Posmatrano u tom svjetlu, ukupan promet je dostigao sumu od tek EUR 103,6 hiljada dok su oba indeksa zabilježila pad.

MONEX20 je opet pao na nivo ispod 9ooo indeksnih poena, odnosno završio je u petak sa 8.738.96 poena što ga je umanjilo za 6,28% u odnosu na poslednji trgovački dan iz prošle godine. Nešto blažu sudbinu je imao MONEXPIF i izgubio je od vrijednosti 4,57 %. Njegova poslednja pozicija ove sedmice je na 4.070,28 poena.

Nove metode trgovanja koje su otpočele u ovoj sedmici su uvele aukcijsko trgovanje na našem tržištu. Ovaj metod trgovanja otvara tržište za zaključivanje transakcija samo četvrtkom u 13 časova, dok je ponuda i tražnja za akcijama otvorena svakim radnim danom takođe do 13 časova. Rezultati koji su postignuti ovoga četvrtka se ogledaju u prometu od EUR 8,8 hiljada i trgovini ukupno pet kompanija. Odluku o tome da li će svoje akcije kotirati na tržištu na kojem se odvija trgovina u kontinuitetu svaki radni dan ili će se to dešavati na aukcijskom tržištu, donjela svaka kompanija za sebe.

Na kontinuiranom tržištu je bilo malo više aktivnosti i prometa pa je A lista imala promet od EUR 42,6 hiljada dok je na B listi skoro isto kao na aukciji, promet je bio EUR 8,9 hiljada.

Crnogorski Telekom je dominirao A listom, dok su akcije Plantaža zabilježile mnogo niži promet.  Ukupna trgovina Telekomovim akcijama je dostigla EUR 37,6 hiljada i čini 88 % prometa ovog segmenta. Po kretanju cijene, akcija je zabilježila tek pozitivan znak jer njeno procentualno povećanje iznosi 0,24%. Novina koja prati ovaj dio tržišta se ogleda u uvođenju takozvanog dinamičkog koridora koji zaustavlja trgovanje pojedinim akcijama u vremenu od 20 minuta ukoliko cijene na nalozima ponude i/ili tražnje odstupaju više od 5% od jedinstvenog kursa. Statički koridor, odnosno ograničenje dnevnog kretanja cijene je ostao isti i iznosi 10%.

Slobodno tržište akcija koje se kontinuirano trguju su prometovane za EUR 21,9 hiljada, a obilježene su trgovinom akcijama pivare Trebjesa, Jugopetrola, Elektroprivrede Crne Gore i  barskog Kontejnerskog terminala i generalnih tereta. Pomenute cijene akcija su zabilježile takođe pad u odnosu na petak 30. decembar prošle godine. Ovaj segment tržišta je ograničen statičkim koridorom koji ne dozvoljava dnevno pomjeranje cijene akcije veće ili manje od 20% u odnosu na poslednji službeni jedinstveni kurs. Isto ograničenje karakteriše sada i segmente akcija investicionih fondova i državnih obveznica.

izvor: hypo-broker.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *