Srbija: Berza će donijeti uzbudljivu 2012.

Dodajte komentar

Tržište kapitala ove godine ipak će povratiti poverenje, smatraju analitičari Erste grupe. Akcije će u odnosu na druge vidove investiranja biti bolja prilika da se zaradi novac nego 2011., uglavnom zahvaljujući izlasku Telekoma na Beogradsku berzu, koji će, prema očekivanjima, znatno povećati trenutnu tržišnu kapitalizaciju.

Debi Telekom Srbija (TS) očekuje se krajem prvog kvartala 2012, pošto se 23 odsto akcija u državnom vlasništvu raspodeli na 4,8 miliona stanovnika, navode analitičari Erste grupe.

Inače, Tender za kupovinu 51 odsto Telekoma propao je u maju 2011. godine jer je jedini ponuđač – Telekom Austrija – ponudio 1,1 milijardu evra i nije dostigao minimalnu cenu koju je tražila vlada, a koja je određena na 1,4 milijarde evra. U meĎđuvremenu, vlada se dogovorila sa grčkom kompanijom za telekomunikacije OTE (vlasnikom udela od 20 odsto u TS) da otkupi taj udeo za 380 miliona evra,vrednujući kapital Telekom Srbija na 1,9 milijardi evra, oko 21 odsto niže u poređenju sa procenjenom vrednošću iz tenderske dokumentacije.

Takođe, moguć subjekt za podelu besplatnih akcija i listiranje u 2012. godini jeste državno komunalno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS). U ovom trenutku je verovatnije da će se taj projekat realizovati u 2013. godini, ali bi iskustva sa kompanijama Gazprom-NIS, Aerodrom „Nikola Tesla“ i, potencijalno, Telekom Srbija mogla da ubrzaju listiranje EPS-a kao sledeće „bluechip” akcije na Beogradskoj berzi, navodi se u analizi Erste grupe.

Prema mišljenju analitičara u 2012. godini treba pratiti i nekoliko kompanija poput Sojaproteina zbog najave da će većinski vlasnik te kompanije, agroindustrijski sistem Victoria Group takođe izaći na berzi.

Kao najveća banka u privatnom vlasništvu u Srbiji, AIK Banka bi mogla da bude moguća meta za preuzimanje u budućnosti, navode analitičari Erste grupe.

Grčka ATEBANK ima udeo od 20 odsto u AIK Banci, ali je ECB preporučila da ta problemima opterećena grčka banka proda svoja poslovanja u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji. U ovom trenutku nema naznaka o potencijalnim kupcima za taj udeo, ali smatramo da će uprava ove godine pokušati da promeni akcionarsku strukturu. Usled znatnog pada cene akcija od 52 odsto u 2011. godini, banka je pokrenula program otkupa akcija da bi cenu održala „bar na nominalnoj vrednosti“(1.900,00 RSD). Mada banka do sada nije otkupila nijednu akciju, očekujemo da će početi da interveniše u 2012. godini – navodi se u saopštenju.

Inače u portfoliu istraživačkog modela Erste grupe nalaze se AIK banka i Komercijalna banka, za koje analitičari preporučuju kupovinu.

izvor: kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *