Efekti krize: Pada kreditna aktivnost, a građani sve manje štede u bankama

Dodajte komentar

Opadajuda tendencija kreditne aktivnosti banaka nastavljena je i u oktobru ove godine, a prvi put u posljednjih godinu dana, štednja stanovništva Crne Gore bilježi pad od 1,2 odsto, podaci su Ministarstva finansija.

– Depoziti stanovništva su iznosili 1.022 milijardi eura i povećani su za 10,7 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok su prvi put u ovoj godini zabilježili pad od 1,2 odsto na mjesečnom nivou.

Ukupni krediti banaka u oktobru su iznosili 1.94 milijardi eura i ostvarili su pad od 0,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec. Kao najznačajniji korisnici kredita, sektori privrede i stanovništva na kraju oktobra učestvuju sa 93,3 odsto u ukupno odobrenim kreditima. Pri tome, krediti privrede su iznosili 969,3 miliona eura i niži su u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 23,1 odsto, dok su krediti stanovništva iznosili 841,6 miliona eura i smanjeni su na godišnjem nivou za 2,0 odsto.

Pozitivna kretanja su ostvarena na poboljšanju kvaliteta kreditnog portfolija banaka, čemu je doprinio transfer problematičnih potraživanja na matične banke. To je doprinijelo smanjenju nekvalitetnih kredita u oktobru za 6,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Ukupni depoziti su iznosili u oktobru 1.86 milijardi eura i smanjeni su za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou ostvarili rast od 4,4 odsto, podia su Ministarstva finansija dostavljeni Portalu Analitika.

izvor: portalanalitika.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *