“Slovenija još živi u socijalizmu”

Dodajte komentar

Džozef Musomeli, ambasador SAD u Ljubljani, je izneo niz kritika na račun zatvorenosti slovenačke ekonomije za strane ulagače.

Musomeli je “oprao” slovenačke političare zbog zatvorenosti ekonomije prema stranim investitorima, što bi u ovom trenutku moglo biti zanimljivo Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora, koji je blokiran u pokušaju da preuzme Merkator.

“Nakon 20 godina imate još toliko državnih preduzeća, što je čudno. Slovenija na površini deluje tako profinjeno, ljudi su obrazovani i inteligentni pa nikome nije jasno zašto vam je privreda još socijalistička, rekao je on.

Musomeli naziva čak “uređenost slovenačke države prema spolja gotovo poput Diznija”, ali i dodaje da je kad su ulagači u pitanju “sve neverovatno zapleteno” i da su “neki Slovenci postali i ostali bogati upravo zbog skrivanja iza nacionalnih interesa”. 

Istovremeno, ekonomski indikatori u Sloveniji pokazuju znakove recesije, odnosno smanjenja ekonomske aktivnosti u ovoj godini, slično onome iz 2008, pa su državi potrebne hitne mere na području finansijske konsolidacije i strukturnih reformi, navodi slovenačka centralna banka.

 izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *