Fitch bi mogao sniziti rejtinge šest zemalja eurozone

Dodajte komentar

Agencija Fitch mogla bi do kraja mjeseca sniziti rejtinge Italije, Španije, Belgije, Irske, Slovenije i Kipra zbog problema sa zaduženošću, objavili su iz te agencije.

Kako prenosi Guardian, David Riley, šef Fitchovog odjela za rejtinge zemalja, izjavio je da će odluku donijeti do kraja mjeseca i da su spomenute zemlje stavljene na takozvani „ratings watch negative“, a nekima bi rejting mogao biti smanjen i za dva nivoa.

Tržišta se koncentrišu na Italiju, treću po veličini ekonomiju eurozone, za koju se smatra da je prevelika za bailout. Riley pak kaže da je upravo Italija isturena tačka evropske dužničke krize i da bi njen A+ rejting mogao biti snižen.

„Budućnost eura bit će odlučena na vratima Rima“, rekao je na konferenciji u utorak.

Iako Italija ima relativno nizak budžetski deficit, zemlja je opterećena visokim dugom i trebat će namaknuti ogromnu količinu novca na tržištima ove godine, oko 360 milijardi eura, procjenjuju u Fitchu.

Uprkos naporima predsjednik Vlade Marija Montija, ulagači i dalje sumnjaju u izglede Italije, što pokazuje i prinos na 10-godišnje obveznice, koji je u utorak bio oko 7 posto, što se dugoročno smatra neodrživim.

Italijanski dug je oko 1,9 biliona eura, znatno više od ukupnog duga Grčke, Irske i Portugala zajedno.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *