Ako stane Ju-Es-stil staje i Srbija

Dodajte komentar

Mnogi zaposleni u kompaniji Ju-Es-stil u Smederevu od juče imaju četvorodnevnu radnu nedelju, što je pokušaj kompanije da smanji troškove u uslovima krize.

Skraćenje radne nedelje neće se mnogo odraziti na standard zaposlenih, kažu u sindikatu te kompanije navodeći da su radnici u Ju-Es-stilu svesni krize.

Problem bi, međutim, mogao da nastane gašenjem jedine aktivne visoke peći, što može da izazove posledice i na državnom nivou.

Naizgled mirno u jedinoj srpskoj železari. Jedna visoka peć radi punom parom, ali druga je u fazi mirovanja. Svetska ekonomska kriza je pokazala da Ju-Es-stil Srbija nije od čelika, pa je kompanija morala da radnu nedelju skrati na četiri dana.

Zbog sve većih troškova izazvanih manjom tražnjom čelika, ali i padom cene te legure na svetskim berzama, uvedene su mere štednje u smederevskoj železari na neodređeno vreme.

“Mi smo proverili mišljenje naših zaposlenih i imali smo priliku da vidimo da ljudi razumeju situaciju i ovom trenutku je manje bolno rešenje raditi sa nekim umanjenjem zarade i odmarati taj dan sa 60 odsto plaćenog nego uopšte ne raditi tako da zabrinutost postoji ali očekivanja su da će to da prođe i da ćemo nastaviti normalno da radimo, kaže Mileta Grujančić iz sindikata Nezavisnost.

Skraćenje radne nedelje neće se odnositi na sve zaposlene. Četiri dana nedeljno radiće zaposleni u administraciji i na finalizaciji proizvoda. Veći problem bi mogao da nastane ukoliko zbog krize bude zaustavljena jedine aktivna visoka peći.

Za sada nema nikakvih najava da će da stane i druga visoka peć ali je činjenica da mi radimo sa smanjenom proizvodnjom. To što imamo od narudžbina može da zadovolji jedna visoka peć. Koliko dugo će to da traje neizvesnost postoji jer je činjenica da nije samo problem kod nas problem već u celom regionu”, kaže Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata.

Ju-Es-stil je trenutno najveći pojedinačni izvozni oslonac Srbije jer 14 odsto ukupnog izvoza zemlje otpada na železaru. I samo Smederevo živi od proizvodnje čelika, pa su posle novih antikriznih mera i strahovi građana pojačani. Kompaniji je u pomoć pritekla i lokalna vlast smanjivši taksu za korišćenje obale Dunava kao i ekološku taksu.

Ju-Es stil Srbija je jedan od pokretača srpske ekonomije i svaki problem u toj kompaniji može da ostavi velike posledice i na republičkom nivou. Od rezultata rada smederevske železare zavisi proizvodni rezultat zemlje, ali i spoljnotrgovinska razmena. Ta kompanija naime sa pet odsto učestvuje u celokupnoj srpskoj proizvodnji, dok je učešće u izvozu zemlje 14 procenata.

Od dobrog poslovanja kompanije zavise i Železnice Srbije, jer Ju-Es stil Srbija pravi 30 odsto ukupnog obrta Železnica. Takođe, železara je i veliki potrošač struje i gasa, pri čemu je i redovni platiša. Na kraju, tu je zaposleno skoro 5.500 ljudi, koji u proseku mesečno zarađuju oko 55.000 dinara.

Koliko je ovo vreme teško za proizvođače čelika pokazuju primeri zemalja u regionu, gde su železare otpuštale radnike. Zbog pada tražnje, cena i proizvodnje, ni u sestri firmi smederevske fabrike, u Košicama u Slovačkoj, situacija nije ništa bolja, pa su i njihovi radnici dobili dodatni dan za odmor.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *