Zemlje euro-zone profitiraju od zajedničke valute

Dodajte komentar

Zemlje evro-zone imale su i nadalje imaju, uprkos finansijskoj krizi, velike koristi od evra, a zahvaljujući zajedničkoj valuti njihov bruto društveni proizvod je 2010. povećan za 332 milijarde.

Ovo se navodi u studiji konsultantske kompanije MekKinsi (MacKinsey) čije rezultate prenose njemački mediji i naglašava da je ta suma činila pretprošle godine 3,6 odsto BDP-a 17 država evro-zone.

Kako je ukazao šef ove kompanije za Njemačku, Frank Matern (Mattern), samo u Njemačkoj je bruto društveni proizvod uvećan zahvaljujući pozitivnom efektu evra za 165 milijardi, što čini 6,4 odsto.

Još više su od evra profitirale Austrija i Finska, gdje je zajednička valuta BDP-u 2010. doprinijela sa 7,8 odsto, odnosno 6,7 odsto.

Pozitivan efekat evra sastoji se, navode autori studije, iz intenzivnije trgovinske razmjene koja je moguća zahvaljujući zajedničkoj valuti, nižih kamatnih troškova i ukidanja tehničkih troškova, na primjer onih za osiguranje od deviznih rizika.

U studiji se ističe i da se nikako ne može reći da su privredno moćne zemlje od evra profitirale na teret slabijih privreda.

Od zajedničke valute koristi su imale čak i zemlje koje je teško pogodila dužnička kriza, kao što su Grčka i Portugal. Bez evra bi njihov BDP 2010. bio još niži.

Zato je, kako je ocijenio šef MekKinsija za Njemačku Matern, “u interesu svih zemalja evro-zone da odbrane zajedničku valutu”. Strategiju savezne kancelarke Angele Merkel za prevazilaženje krize nazvao je “uprkos krizi, ispravnom”.

Jer, prema proračunima MekKinsija, kombinacija budžetske discipline i strukturnih reformi vodi do većeg rasta i manjeg zaduženja na bolji način nego bilo koja druga kombinacija mjera.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *