HT otpušta 450 radnika, sindikat ljut

Dodajte komentar

HRVATSKI telekom saopštio je jutros kako u okviru programa restrukturiranja planira smanjiti broj zaposlenih za oko 450 radnika. “Razlozi za smanjenje broja zaposlenih vezani su za trendove na telekom tržištu i nove okolnosti poslovanja. Osim globalnog trenda pada prihoda od osnovnih telekom usluga, smanjenja ukupne vrijednosti hrvatskog telekom tržišta s 15 na 13 milijardi kuna u zadnje tri godine, sve jačeg uticaja konkurencije, regulatornih promjena te smanjene kupovne moći u Hrvatskoj, značajan uticaj imaju i ulaganja kompanije u napredne tehnologije, razvoj usluga i infrastrukture te unapređenje poslovnih procesa”, navode u saopštenju o razlozima otpuštanja iz HT-a.

Dalje tvrde kako procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika pristupaju s “punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću”, pa će tako radnici u trenutku odlaska iz kompanije dobiti otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto. “Iznos odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plati u HT-u, što je najveći iznos otpremnine u Hrvatskoj i u prosjeku šest puta veći od zakonom propisanog”, stoji u HT-ovom saopštenju.

Tokom otkaznog roka radnici ne moraju dolaziti na posao te zadržavaju sva prava koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora te se mogu konzultirati sa stručnim saradnicima HT-ovog programa “Podrška Plus” koji će otpuštene upoznati s tržištem rada i načinima na koje se kvalitetno plasirati.

“HT je godinama na vrhu listi najpoželjnijih poslodavaca i uz proces kontinuiranog restrukturiranja što samo potvrđuje činjenicu da se kompanijom upravlja odgovorno. Smanjenje broja zaposlenih dio je nužnog procesa optimizacije poslovanja kako bi se i u teškim ekonomskim  okolnostima očuvala operativna učinkovitost te osigurala stabilnost i budućnost poslovanja”, zaključuju iz HT-a.

Sindikati najavljuju velike prosvjedne akcije

Hrvatski sindikat telekomunikacija ogorčen je najavom otpuštanja radnika te u saopštenju tvrde kako u HT-u nema viška radnika, ali Uprava HT-a mora većinskom vlasniku Deutsche Telekomu i ostalim dioničarima isporučiti profit veći nego prošle godine.

“Pri tome ih ne zanima ekonomska kriza u Hrvatskoj, ne zanima ih niti stanje telekomunikacijske mreže, niti zadovoljstvo korisnika naših usluga, niti razvoj telekomunikacijskog tržišta, a najmanje radnici koji su ostvarili taj profit! Uprava Hrvatskog Telekoma nema ideju kako stvoriti nove usluge, kako ih ponuditi kupcima, kako poboljšati kvalitetu rada, kako učinkovito organizirati kompaniju, već jedini spas vide u rezanju troškova otpuštanjem radnika.”, priopćio je Sindikat.

“Najmoćnija, najprofitabilnija, najpoželjnija kompanija u Hrvata će radi profita njemačkog vlasnika gurnuti i hrvatske građane i svoje radnike još malo dublje. U tu svrhu poslodavac je 2.januara 2012. godine Radničkom vijeću HT d.d. dostavio materijale u kojima poslodavac tvrdi da na 217 radnih mjesta na kojima trenutno radi 2082 radnika ima 450 radnika koji više nemaju posla. A činjenice su upravo suprotne! Posla ima preko svake mjere, ali poslodavac ne želi plaćati radnike, već preko leđa radnika osigurati profit dioničarima.”, komentiraju iz Sindikata te pozivaju sve da budu spremni odazvati se pozivu udruženih sindikata na velike prosvjedne aktivnosti.

izvor: index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *