Hrvatska: Štednja ili “smeće” rejting

Dodajte komentar

Ako Vlada Zorana Milanovića značajnije ne sreže javnu potrošnju, Hrvatskoj preti urušavanje rejtinga, a time i skuplje zaduživanje.

To je poruka dve vodeće svetske rejting agencije koje sa pojačanim interesovanjem iščekuju budžet Hrvatske za 2012. godinu.

Mikele Napolitano, jedan od analitičara u rejting agenciji Fič, kaže da je smanjenje budžetskog manjka važno, ali da je jednako značajan i način na koji se smanjuje.

Fič očekuje da će ekonomski rast u Hrvatskoj u 2012. znatno usporiti, a posledica će biti i slabiji rast budžetskih prihoda. Sa slabijim rastom prihoda, povećanje poreza može biti manje uspešno u smanjenju budžetskog manjka od rezanja javne potrošnje. Stoga u Fiču veruju da će, sa slabijim rastom prihoda, Vlada morati da reže i javnu potrošnju da bi smanjila deficit.

Hrvatska, inače, kod te rejting agencije ima ocenu rizičnosti BBB-, što znači da je zemlja umerenog rizika.

Slična ocena rizičnosti, ali i ista upozorenja stižu iz bonitetne kuće Standard&Purs (S&P), u kojoj ističu da imaju “specifična očekivanja za novu Vladu”. Pritom podsećaju da je Hrvatskoj, uz ocenu rizičnosti kakvu ima, pripisan i negativan trend, koji poput Damoklovog mača stoji nad rejtingom.

“Hrvatskoj bismo tokom sledećih godinu dana mogli sniziti rejting ako budžetski manjak u 2011, zbog predizborne potrošnje, bude značajnije porastao. Rejting bismo mogli smanjiti i ako fiskalna konsolidacija u 2012. bude ispod naših očekivanja”, stoji u poslednjem izveštaju S&P-a uoči parlamentarnih izbora.

Ukratko, rejting agencije od nove Vlade očekuju da pri krojenju budžeta jače zagrize u rashodnu stranu i da se drži Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

To se posebno odnosi, kažu u S&P-u, na restrukturiranje javnih preduzeća, ali i na promene radnog zakonodavstva, koje je lani zakočilo sindikalno skupljanje potpisa za referendum. Takođe, u Fiču od nove Vlade očekuju da pokrene reforme koje će u srednjem roku ojačati konkurentnost.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *