Guverner švajcarske centralne banke podnio ostavku

Guverner švajcarske centralne banke Filip Hildebrand podnio je danas ostavku poslije kritika povodom kontroverzne trgovine devizama koju je njegova supruga obavila u avgustu.

Hildebrand je podnio ostavku u vrijeme dok se pripremao za suočavanje sa švajcarskim parlamentarcima povodom ovog skandala. Službenik centralne banke koji je objavio informaciju o prodaji deviza navodno je primljen u jednu psihijatrijsku kliniku poslije pokušaja samoubistva.

Švajcarski franak ojačao je nakon što je Švajcarska nacionalna banka saopštila vijest o Hildebrandovoj ostavci.

Hildebrand je tvrdio da nije prekršio zakon u vezi sa konverzijom deviza, koja je obavljena samo nekoliko sedmica prije nego što je on ograničio rast franka prema evru. Detalji o deviznoj transakciji procurili su do njegovih političkih rivala.

Hildebrandova supruga Kašja, bivši trgovac hedž fonda i upravnica jedne umjetničke galerije u Cirihu, kupila je dolare u vrijednosti od 400.000 švajcarskih franaka 15. avgusta, tri sedmice prije nego što je njen suprug preduzeo korake radi ograničavanja rasta franka.

Skandal je pokrenuo pitanje o transparentnosti rada centralne banke, iako je revizorska kuća “Prajsvoterhaus Kupers” poslije istrage zaključila da nije bilo zloupotrebe povjerljivih informacija.

Hildebrand je prošle sedmice odbio da podnese ostavku, uz objašnjenje da je saznao da je njegova supruga trgovala devizama dan nakon što je to učinila i odbacio pisanje magazina “Veltvohe” da je lično odobrio deviznu transakciju.

izvor: capital.ba

Check Also

Novogradnja ili starogradnja: Glavne prednosti i mane

Stambeno pitanje ne rješava se preko noći i to je jasno kao dan. Nije dovoljno …

Leave a Reply

Your email address will not be published.