Banke plaćaju ceh loše kreditne politike

Dodajte komentar

Crnogorski bankarski sektor u velikoj mjeri ostao je imun na posljedice globalne ekonomske krize.

Predsjednik Udruženja banaka Esad Zaimović kazao je za Dnevne novine da se bankarski sektor i tržište trenutno nalaze u zavidnom položaju, a crnogorske banke bilježe stalni rast povjerenja.

Pet od 11 banaka u Crnoj Gori uspjelo je da ostvari pozitivan rezultat na kraju trećeg kvartala 2011. godine u neto iznosu od 7,62 miliona eura. 

Najveći problem sa kojim se danas suočavaju banke u Crnoj Gori predstavljaju krediti koji kasne. Međutim, nijesu sve banke u istom položaju.

“Primjetno je da su banke koje su, poštujući načela struke, konzervativno pristupali upravljanju rizikom portfolia, sistemu donošenja kreditnih odluka i očuvanjem i prikupljanjem kvalitetnih depozita, u periodima kada su izazovi bili brojni, uspjele održati i uvećati svoju profitnu stopu u vremenima krize, zaštitile se od negativnih udara i privukle depozite novih klijenata koji su prepoznali konzistentnu politiku stabilnog uvećanja vrijednosti i zaštite sigurnosti ulaganja”, istakao je Zaimović.

Prema njegovim riječima bankarski sistem i tržište je trenutno stabilno i nalazi se u zavidnom položaju imajući u vidu ukupnu ekonomsku situaciju.

izvor: CdM.me/Dnevne novine

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *