BiH pred kolapsom: Nema novca za vraćanje kredita MMF-u!

Dodajte komentar

Bosna i Hercegovina bi se ove godine mogla suočiti s velikom krizom otplate duga po kreditu kojega je uzela od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer su se sva predviđanja o ekonomskom rastu u toj zemlji pokazala neostvarivim, pa neće biti ni novca kojim bi se dug vraćao, piše današnji Dnevni avaz.

Ove bi godine, podsjeća list, trebalo početi vraćanje kredita u vrijednosti od 800 miliona maraka (oko 400 miliona eura) s tim da bi do kraja 2012. trebalo isplatiti prvih pedeset miliona KM a u naredne dvije po 300 miliona KM.

Kad je vlast dogovorila kredit s MMF-om, to je učinila s nakanom da se zbog krize finansijski pomogne državi da premosti pad prihoda. Očekivalo se da će se do kraja aranžmana država ekonomski oporaviti i da će bez problema moći vraćati kredit.

Očekivanog oporavka međutim nije bilo, a ekonomske prognoze za 2012. vrlo su loše pa je tako predviđeno da bi rast BDP-a u BiH mogao biti između nula i jedan posto.

Prema projekcijama MMF-a BiH je 2011. trebala privući oko 750 miliona maraka inostranih investicija no za prvih pola godine taj je iznos bio tek 65 miliona pa se projekcija od milijardu i pol KM stranih investicija za 2012. već sada pokazuje potpuno nerealnom.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *