Francuzi uvode finansijski porez

Dodajte komentar

Francuska će do kraja meseca doneti odluku o uvođenju poreza na finansijske transakcije kako bi dala primer ostatku Evrope, čak i ako to isto ne uradi Nemačka.

Savetnik francuskog predsednika Nikole Sarkozija Anri Geno kaže da će “odluka o porezu na finansijske transakcije biti doneta do kraja januara kad je reč o Francuskoj. Mi ćemo poslužiti kao primer u primeni tog poreza”.

Na pitanje da li je zvanični Pariz spreman da uvede pomenuti porez, čak i ako Nemačka ne uradi isto, Geno je odgovorio da bi “bilo bolje kad bi se i Nemačka tome pridružila”.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert je, komentarišući stav svoje zemlje prema porezu na finansijske transakcije, rekao da je nemačka pozicija na tu temu već dugo ista.

“Voleli bismo kad bi se taj porez primenjivao na globalnom nivou, ali to trenutno nije moguće. Zato nemačka vlada ima za cilj da taj porez bude uveden u Evropskoj uniji”, rekao je Zajbert.

On je podsetio da je nemački ministar finansija Volfgang Šojble u decembru izjavio da Nemačka i Francuska žele da tokom prvih nedelja ili meseci ove godine procene situaciju u EU kad je reč o tome koliku podršku ima uvođenje poreza na finansijske transakcije.

 izvor: b92.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *