Beogradska berza: Nedjeljni komentar 04.01.2012 – 06.01.2012

Dodajte komentar

Prva trgovačka sedmica u novoj godini protekla je uz izuzetno slabu investicionu aktivnost, nizak promet najlikvidnijih akcija i pad indeksa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 0,9 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, u prva tri trgovačka dana 2012. godine oslabio 1,1 odsto na 493,7 poena.

Akcije – Najveću realizaciju u protekloj sedmici zabeležile su prioritetne hartije AMS Osiguranja (AMSOPB) koje su ostvarile promet od 50,5 miliona dinara na ceni od 900 dinara. Ukupno je isprometovano 56 procenata akcija ove emisije. Protekle nedelje, ovaj emitent je izvršio i isplatu dividende koja je iznosila u bruto iznosu 93,8 dinara po akciji.

Ostale hartije iz finansijskog sektora beležile su znatno niže promete. AIK banka (AIKB) se spustila ispod nivoa od 1.600 dinara u tekućoj godini, a ukupan promet je iznosio je skromnih 2,2 miliona dinara. Beogradska Agrobanka (ABGN) nakon šokantnog poslednjeg trgovačkog dana u 2011, kada je pala 12 procenata posle objave prinudne uprave, nastavila je slabljenje uz niske promete. Ova bankarska hartija je u tri dana protekle sedmice oslabila dodatnih 3,5 odsto, spustivši se na 2.893 dinara. Narodna banka Srbije saopštila je beogradskim medijima da su Agrobanci još u oktobru bile naložene privremene mere čije neispunjenje je rezultiralo uvođenjem prinudne uprave uoči nove godine.

Od hartija iz realnog sektora najprometnija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 8,7 miliona dinara, fluktuirajući u rasponu između 600 i 605 dinara. Direktor ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi tokom praznika je izjavio da NIS i u narednoj godini nastavlja sa obimnim investicijama, te da je lani ostvario dobit koja je bila duplo veća od rezultata ostvarenog u 2010. godini. Beogradski građevinar Energoprojekt (ENHL) ostvario je promet od 4,8 miliona dinara, mahom na ceni od 390 dinara oko koje oscilira već nekoliko nedelja. Ponovo se među kupcima ove hartije pojavila kompanija Napred koja predstavlja jednog od većih konkurenata Energoprojekta na tržištu Beograda. Bečejski Sojaprotein (SJPT) spustio se u novoj godini na 540 dinara nakon velikog rasta nedelju dana ranije, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) registrovao slab promet uz pad cene od 2,2 odsto. Među prometnijim hartijama bio je zemunski proizvođač pesticida Galenika fitofarmacija (FITO) koja je ostvario realizaciju od 4,4 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.865 dinara. Beogradski Imlek (IMLK), sa nevelikim prometom porastao je 3,4 odsto na 2.433 dinara. Ova kompanija je ponovo objavila sticanje sopstvenih akcija, a ponudu svim akcionarima je ovaj put podigla na nivo od 2.180 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje su zabeležile više nego skroman promet od 18,6 hiljada evra, a najprometnija serija je bila A2014 koja je nosila godišnji prinos od 6,35 odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je jedna aukcija na kojoj su ponuđeni šestomesečni trezorski zapisi koji su naišli na solidno interesovanje investitora. Emisija nominalne vrednosti 6 milijardi dinara realizovana je sa uspehom od 98,7 odsto, dok je ostvareni prinos iznosio 10,6 odsto. Naredna aukcija državnih dužničkih hartija zakazana je za 10. januar kada će na prodaju biti ponuđeni 53-nedeljni zapisi u vrednosti 10 milijardi dinara.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *