Šef UniCredita vjeruje da će dokapitalizacija uspjeti

Dodajte komentar

Šef italijanske banke UniCredit iskazao je optimizam glede prodaje novih dionica za potrebe prikupljanja 7,5 milijardi eura novog kapitala po znatno nižim cijenama od tržišnih kako bi umirio ulagače, budući da je jučerašnja objava loše odjeknula na berzama, rušeći drugi dan zaredom vrijednost dionica te najveće italijanske banke.

Federico Ghizzoni je u razgovoru za italijanski list Il Sole 24Oreizjavio da je uvjeren da će tržišta gotovo u potpunosti upisati dionice iz nove emisije.

Riječ je o najvećoj emisiji na koju se odlučila neka od evropskih banaka u posljednjih više od godinu dana i lakmus testu apetita ulagača za dionicama banaka u netom započetoj godini.

“Optimističan sam”, rekao je Ghizzoni, dodajući ipak da za povećanje kapitala jamči konzorcij banaka.

Kako bi se raspršio rizik za slučaj da dio ponude ne preuzmu tržišni sudionici, konzorcij banaka koji se obvezao na kupovinu novih dionica proširen je i sada obuhvaća 27 zajmodavaca.

Nešto manje od četvrtine aktuelnih dioničara UniCredita zasad se obavezalo na kupovinu novih dionica.

Ghizzoni je poručio i da banka planira zadržati postojeće nivoe udjela u obveznicama italijanske države, čime je odbacio spekulacije da bi finansijska injekcija Evropske centralne banke u vidu zajmova s dužim rokovima otplate mogla podstaknuti banke na veće kupovine obveznica posrnulih država.

U srijedu su cijene dionica UniCredita pale za 14,45 posto nakon najave ponude novih dionica po 69 posto nižoj cijeni u odnosu na tržišnu, zabilježenu u vrijeme zatvaranja tržišta u utorak. Riječ je o znatno većem popustu od onih koje su u nedavnim izdanjima nudile druge banke istog ranga.

Dionice UniCredita u četvrtak su izgubile dodatnih 10 posto na vrijednosti u obnovljenoj trgovini nakon kraćeg prekida u srijedu, a uoči druge po redu obustave njihove trgovine na Milanskoj berzi u četvrtak.

izvor: business.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *