Litvanija i dalje planira euro uvesti 2014.

Dodajte komentar

Litvanija je i dalje, uprkos skepticizmu predsjednice države, odlučna za dvije godine uvesti zajedničku evropsku valutu euro, rekao je u utorak jedan tamošnji vladin dužnosnik.

Vlada desnog centra čini sve što je u njenoj moći da se zemlja eurozoni pridruži 2014., što je i prvotno bio njen cilj, rekao je Virgis Valentinavicius, savjetnik premijera Andriusa Kubiliusa. Dodao je kako su za udovoljenje uslovima EU najvažnije stabilne finansije, te da je premijer siguran kako će ih ta zemlja postići. Litvanija se nada kako će eurozona riješiti vlastite probleme prije njenog priključenja.

Predsjednica Dalia Grybauskaite izrazila je sumnju da će njena zemlja biti spremna uvesti euro naglasivši kako je 2014. godina nerealan cilj. Nije objasnila zašto.

Budžet zemlje za ovu godinu imat će teš nešto viši deficit od očekivanog i on bi trebao iznositi 3 posto BDP-a što je gornja granica koju dopušta EU.

Litvanija, koja je u EU ušla 2004., obvezna je euro uvesti zajedno s istočnoeuropskim državama članicama bloka, iako za to ne postoji određeni rok.

Poljska je primjerice najavila kako će proći sporiji put te da će za uvođenje eura biti spremna za četiri godine.

Narodna banka Litvanije objavila je kako će najveća prepreka za ulazak u članstvo eurozone biti inflacija. U novembru je godišnja stopa inflacije u toj zemlji bila 4,4 posto, dok je u 17 članica eurozone ona u prosjeku 3 posto.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *