Katnić: Rusi ne daju uvjerenje da će platiti dugove KAP-a

Dodajte komentar

Garancije koje je država izdala Kombinatu aluminijuma su ozbiljno ekonomsko pitanje sa visokim fiskalnim rizikom. Odgovor će biti mnogo izvjesniji uskoro, jer smo usaglasili pomjeranje roka za plaćanje obaveza i eventualno aktiviranje garancija do februara sa Dojče bankom, a do aprila sa mađarskom OTP bankom. Suočeni smo sa situacijom da postojeći partner ne može i ne daje uvjerenje da će platiti dugove, izjavio je „Danu“ Ministar finansija Milorad Katnić.

Zato, kako je kazao, rade na dva kolosjeka –pregovaraju sa kreditorima o odlaganju plaćanja obaveza i sa drugim strateškim partnerom o potencijalnom preuzimanju dijela ili ukupnih dugova na koji je država dala garancije.

– Od ishoda ova dva procesa zavisiće trošak države po osnovu garancija KAP-u. Najbolji scenario je bio dogovor sa kredibilnim partnerom da preuzme dug i investicije u dugoročnu održivost fabrike. Najgori scenario je da država plati dug po osnovu garancija KAP-a, naveo je Katnić. Država je do sada izdala garancije KAP-u u iznosu od 131 milion eura.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *