Uniqa: Prošle godine rast u ukupnoj premiji blizu 35 odsto

Dodajte komentar

Predmet kampanje, u 2012. godini će biti proizvodi osiguranja koji u okviru širine pokrića imaju uključene rizike poplave, bujice i visoke vode, oluje, zemljotresa, itd. Ovdje prije svega mislim na osiguranje domaćinstava kao i na novi proizvod osiguranja malih i srednjih preduzeća koji planiramo uvesti do polovine 2012. godine, rekla je Belević.

Izvršna direktorka UNIQA neživotnog osiguranja Nela Belević ocijenila je da građani Crne Gore sve više osiguravaju svoju imovinu.

– Građani Crne Gore su sve više svjesni potrebe da osiguravaju ličnu imovinu i procenat osigurane imovine će se sasvim sigurno u budućnosti povećavati. Neophodno je stalno raditi na edukaciji i na pravi način prezentovati prednosti osiguranja kako neživotnog tako i životnog. Moramo biti svjesni da je naše tržište osiguranja još uvijek nedovoljno razvijeno i da se radi o jednom dugoročnom procesu koji ne može da se desi preko noći. Dakle, za razvoj osiguranja je potrebno vrijeme, kazala je Belević u intervjuu za Portal Analitika.

ANALITIKA: Kakvi su rezultati poslovanja UNIQA osiguranja za 2011.godinu i da li ste zadovoljni ostvarenim i da li je moglo bolje?

BELEVIĆ: UNIQA osiguranje i u 2011.godini nastavlja sa dobrim rezultatima. Ostvaren je rast po svim vrstama osiguranja, a posebno u dijelu neživotnih osiguranja, imovina, nezgoda, autoodgovornost i kasko. Očekivani rast u ukupnoj premiji je blizu 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa čime moramo biti veoma zadovoljni. Namjera nam je da i u 2012. godini nastavimo sa dosadašnjom strategijom poslovanja, koja je usmjerana na uvođenje novih proizvoda, novih načina prodaje, orjentaciji ka klijentima i pružanju što boljih i savremenijih servisa.

ANALITIKA: Možete li da ocijenite poslovni ambijent na tržištu osiguranja u Crnoj Gori, da ga uporedite sa zemljama okruženja?

BELEVIĆ: Crna Gora iz godine u godinu pokazuje vidni napredak kada je poslovni ambijent u pitanju iako ima još puno toga što je neophodno unaprijediti. Tome su doprinjeli novi zakoni, nova regulativa, na čijoj primjeni treba raditi u budućnosti. Ono što je veoma pozitivno jeste što se Crna Gora okrenula evropskim integracijama i što će se u narednom periodu još više koristiti iskustva i znanja razvijenih evropskih država.

ANALITIKA: Područje Balkana se nalazi pod snažnim uticajem klimatskih promjena, što će u narednom periodu prouzrokovati ekstremne vremenske prilike. Da li ćete krenuti u ofanzivniju kampanju za osiguranje od elementarnih nepogoda?

BELEVIĆ: Klimatske promjene su jedan od problema savremenog čovječanstva, kako na planu očuvanja sredine u kojoj živimo, tako i na planu održivosti razvoja društva. Nesumnjivo je da će i područje Balkana biti pod uticajem klimatskih promjena. Na koji način i u kojoj mjeri će se te promjene manifestovati, na npr. raspoloživost vodnih resursa, hidroenergetski potencijal, produktivnost usjeva, a zatim i na sve privredne grane jedne zemlje, ipak nije lako prognozirati.UNIQA osiguranje će i dalje sprovoditi aktivnosti kako u dijelu prevencije šteta (servis METEO UNIQA), tako i u dijelu adekvatnog pokrića klijenta i korektne naknade kada šteta nastupi.

ANALITIKA: Koje će nove proizvode uvesti UNIIQA osiguranje?

BELEVIĆ: Predmet kampanje, u 2012. godini, svakako će biti proizvodi osiguranja koji u okviru širine pokrića imaju uključene rizike poplave, bujice i visoke vode, oluje, zemljotresa, itd. Ovdje prije svega mislim na osiguranje domaćinstava kao i na novi proizvod osiguranja malih i srednjih preduzeća koji planiramo uvesti do polovine 2012. godine.

ANALITIKA: Na tržištu osiguranja pominje se da ima prostora za rast zdravstvenog osiguranja. Koju uslugu Vi možete ponuditi u saradnji sa privatnim zdravstvenim ustanovama kako bi građani izbjegli duža čekanja za zdravstvene usluge?

BELEVIĆ: Da, svakako da ima prostora za rast, ne samo zdravstvenog nego i ostalih vrsta osiguranja. UNIQA osiguranje je u 2011. godini ponudila tržištu proizvod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koji obuhvata nadoknadu za slučaj boravka u bolnici, u zemlji i inostranstvu, boravka u rehabilitacionom centru ili boravka u bolnici usljed porođaja. Osim ovog osnovnog paketa, ponudili smo i prošireni paket sa isplatom fiksne naknade ukoliko dođe do loma kosti i fiksne naknade za slučaj operacije. Za narednu godinu planiramo proširenje ovog proizvoda sa dodatnim pokrićima, koji će se odnositi na troškove specijalističkih pregleda, intervencija, ljekova, itd, uz sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama. Što se zakonskog okvira tiče, trenutno je u fazi usvajanja novi zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je obuhvaćeno samo obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Pretpostavljamo da će dobrovoljno zdravstveno osiguranje biti predmet zakonske regulative u nekom narednom periodu.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *