Sedam miliona mita crnogorskim zvaničnicima

Dodajte komentar

Afera o kojoj se ćuti. Tako bi se moglo reći za vijest, potvrđenu iz više izvora i „ovjerenu“ presudama američkih sudova, da je kompanija „Dojče telekom“ preko svoje podružnice „Mađar telekom“ crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije „Telekoma Crna Gora“ isplatila mito u iznosu od 7,35 miliona eura.

Na informaciju iz SAD od prije nedjelju dana da je „Dojče telekom“, zbog korupcije i plaćanja mita političarima u Crnoj Gori i Makedoniji, kažnjen sa 100 miliona dolara, Državno tužilaštvo uopšte nije reagovalo. Ni Vlada nije našla za shodno da objasni kako je tekao proces privatizacije crnogorske telefonske kompanije.

U utorak je, međutim, objavljena presuda američkog Okružnog suda, distrikta Njujork, povodom slučaja korupcije u privatizaciji telekomunikacionih kompanija 2005. i 2006. godine. U njoj stoji da su zvaničnici „Mađar telekoma“ pravili lažne konsultantske ugovore sa firmama „Fiesta“ i „Aktiva kontrakts“ sa Mauricijusa i sa Sejšelskih ostrva kojima je, pošto su ugovori „antedatirani“ poslije kupovine crnogorskog „Telekoma“ uplaćeno 4,47 miliona eura. U presudi piše da je to urađeno „sa jasnom predstavom da dio tog novca ide Vladinim zvaničnicima u Crnoj Gori“!

– Dvojica Vladinih zvaničnika, koji su bivši menadžeri „Telekoma CG“ u vrijeme privatizacije deponovali su na svoje privatne strane račune 450 i 110.000 eura – piše u presudi.

Utvrđeno je i da je, opet pod maskom „konsultantskih usluga“, sklopljen ugovor sa kompanijom „Sigma kontrakts“ kako bi bio plaćen mito „sestri najvišeg zvaničnika crnogorske vlade“ koja „radi kao advokat“.

U praksi, neimenovana „sestra“ nije pružila nijednu pravnu uslugu navedenu u ugovoru sa „Sigmom“, već su to činili regularni, tzv. in haus zastupnici“ „Mađar telekoma“, po znatno nižim cijenama. Cijeli ceh tog ugovora, oko 580.000 eura, kasnije je lažno predstavljen u knjigama „Mađar telekoma“ kao „konsultantski troškovi“… Slično je urađeno i sa ugovorima sa drugim „konsultantskim kućama“ pa se, recimo, ispostavilo da su „pravne usluge“ vrijedne 20.000 plaćane cijelih – 2,3 miliona eura!

Presuda američkog Okružnog suda objavljena je na Internetu i sadrži još „pikantnih“ detalja, ali ne i imena onih koji su dobili mito. Kompanija „Dojče telekom“ u međuvremenu je posredno priznala krivicu, jer je pristala da plati kaznu od 100 miliona eura.

BUDNO OKO
Privatizaciju crnogorske telekomunikacione kompanije još od početka, 2005. godine, prate sumnje i nagađanja ko je u tom poslu „omrsio brke“. Afera je otkrivena iz SAD – zato što američki istražni organi prate i provjeravaju poslove svih kompanija koje se kotiraju na njujorškoj berzi, među kojima je i „Mađar telekom“.

*** **

У документу који  представља одлуку америчког окружног суда, дистрикта Њујорк, за случај корупције Дојче телекома у приватизацији телекомуникационих компанија у Црној Гори и Македонији, уочава се неколико крупних чињеница који ће извјесно постати нови скандал на домаћој политичкој сцени.

Наиме, у поменутом документу се каже:

– Три осуђена службеника Мађар телекома су на име 4 лажна консултантска уговора исплатили преко 7 милиона евра мита владиним званичницима Црне Горе.

– Како је Мађар телеком тежио остварењу супер-већинског удјела у Телекому ЦГ, куповином акција од мањинских акционара, била му је потребна помоћ владиних званичника коју су обезбиједили подмићивањем.

– Званичници Мађар телекома су направили лажне консултатске уговоре са фирмама “Фиеста” и “Актива контрактс” из Републике Маурицијус и Сејшелских острва. Плаћања на основу уговора са овим фирмама су реализована након што је Мађар телеком остварио супер-већински удио, па су онда антидатирани. Између 12. и 20. маја 2005. овим компанијама је уплаћено 4.47 милиона евра са јасном представом да дио овог новца иде владиним званичницима у ЦГ.

– Двојица бивших владиних званичника који су били виши менаџери Телекома ЦГ у вријеме приватизације су депоновали  око € 450.000  и € 110.000 на своје приватне стране рачуне,   20. маја 2005, истог дана када је Мађар Телеком платио наводне  консултантске услуге једној од лажних консултантских кућа. Један од тих бивших владиних званичника је чак и признао банкарском службенику да се депозит односи на “његов дио” у процесу приватизације те да је дискреција и повјерење разлог што је одабрао ту банку.

– Уговор са компанијом “Сигма контрактс” је требао да послужи да маскира плаћање мита “сестри највишег званичника” ЦГ Владе која ради као адвокат у ЦГ. Није тешко наслутити о коме се ради. У документу се каже да заправо, “сестра највишег владиног званичника” није пружила ниједну правну услугу наведену уговором са “Сигмом”, већ су то урадили регуларни правни “in-house” заступници Мађар телекома по знатно нижим цијенама, иако су све те услуге плаћене и њој. Уговор са “Сигмом” је тежак 580 000 евра и касније је лажно представљен кроз консултатске трошкове у књигама Мађар телекома.

– Следећи велики, а лажни уговор Мађар телекома са консултатском кућом “Rawleigh Contract” је склопљен 27. октобра 2005. и тежак је 2.3 милиона евра. Каснијом процјеном је утврђено да услуге наведене тим уговором реално вриједе 20000 евра.

– До 28. децембра 2005, Мађар телеком је на име “правних консултантских услуга” платио још 2.88 милиона евра “Сигма” и “Rawleigh Contract” компанијама.

Документ садржи још прегршт интересанних детаља о начинима на који су подмићивани званичници у Црној Гори.

Линк ка поменутом документу је овдје http://sec.gov/litigation/complaints/2011/comp22213-ex.pdf

izvor: javniservis.me (novosti.rs / in4s.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *