Sarkozy i Merkelova konkretizuju plan izlaska iz krize

Dodajte komentar

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se u Berlinu 9. januara u namjeri da razmotre mjere za pooštravanje budžetske discipline u Evropskoj uniji.

Lideri najvećih ekonomija zone evra žele da konkretizuju plan zacrtan na decembarskom samitu EU, kada su sve zemlje bloka, osim Velike Britanije, pristale na izmjene osnovnog sporazuma u cilju tešnje budžetske integracije.

Kancelarija francuskog predsjednika je najavila predstojeći sastanak, bez objavljivanja detalja, prenosi agencija Reuters. Ministri finansija EU sastaće se 23. januara, nedjelju dana prije samita llidera 27 zemalja unije, kako bi došli do preciznog rješenja za krizu, koja prijeti kolapsom zajedničke evropske valute deceniju poslije njenog uvođenja.

Italijanski premijer Mario Monti, koji još uvijek ne uspijeva da povrati povjerenje u ekonomiju svoje zemlje, takođe će se sastati sa liderima Francuske i Njemačke ovog mjeseca kao i sa britanskim premijerom Davidom Cameronom, prenosi Tanjug.

Najveće međunarodne rejtnig agencije u isto vrijeme pojačavaju pritisak na vlade evrozone, preteći sniženjem dužničkog rejtinga zemalja učesnica bloka, što će rezultirati naglim poskupljenjem pozajmica i anulirati napore na uvođenju reda u fiskalnom sistemu.

Od Evropske centralne banke (ECB) zahtjevaju se odlučnije mjere u borbi sa krizom, među kojima je proširenje programa za otkup državnog duga. Francuska podržava ideju da se moraju povećati ovlaštenja ECB, dok se Njemačka tome kategorično protivi, prenose agencije.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *