Deset godina od uvođenja eura

Dodajte komentar

Prvog januara 2002. u Njemačkoj i još 10 zemalja Evropske unije u upotrebu je ušla zajednička evropska valuta – euro. Deset godina kasnije euro zona ima 17 članica, a još sedam zemalja EU planira da nacionalnu valutu zameni eurom.

U opticaju se danas nalazi 880 milijardi eura, oko 857 milijardi su papirne novčanice, 23 milijarde kovani novac. Skoro 30 odsto od ukupne količine kovanog novca su njemački nacionalni novčići, po oko 16 odsto španski i francuski i 13 odsto italijanski.

Najmanje je u opticaju slovenačkih, malteških i estonskih novčića eura, kao i onih izdatih u Sanmarinu (0,01 odsto), Monaku (0,006) i Vatikanu (0,004).

Na desetu godišnjicu uvođenja eura koji je kao sredstvo gotovinskog plaćanja ušao u opticaj 1. januara 2002, prema podacima njemačke centralne banka, nezamijenjeno je još 13 milijardi maraka.

Iako ankete pokazuju da svaki treći građanin Njemačke ima samo još malo ili nimalo poverenja u euro, podaci govore da je prosječna godišnja inflacija od uvođenja eura smanjena na 1,6 odsto što je čitav procenat manje od inflacije za vreme njemačke marke.

Deseti rođendan eura ne dolazi u pretjerano veselom trenutku, ali će oko 330 miliona građana u 17 zemalja euro-zone za jubilej ipak dobiti svojevrstan poklon – jubilarni kovani novčić od dva eura sa istim motivima za sve zemlje – razlikuje se samo ime zemlje na poleđini.

izvor: javniservis.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *