Merkel: Naredna godina teža od prethodne

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila zabrinutost da bi naredna godina mogla biti još “teža” od prethodne, iako sami Nijemci nemaju razloga da budu zabrinuti, prenijela je francuska agencija Frans pres (AFP).

Merkelova je u novogodišnjem govoru pripremljenom za subotu uveče ocijenila da će 2011. ostati godina obilježena “velikim potresima” kao što su arapsko proljeće i katastrofa u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima, što je navelo vladu u Berlinu da donese odluku o gašenju nuklearki u Njemačkoj do 2022.

Njemačka kancelarka je podvukla da je dužnička kriza i dalje gorući problem Evroljana, pa i Nijemaca, ali i naglasila da ona ne odustaje od evropskog projekta koji posljednjih 50 godina sprovedi politiku “mira, slobode, pravde, ljudskih prava i demokratije”.

“Evropa postaje snažnija tokom krize, iako je put njenog prevazilaženja dug i težak. Na kraju tog puta, Evropa će izaći jača nego što je bila ulaskom u krizu”, istakla je kancelarka.

Merkelova je dalje ocijenila kako Nijemci “imaju valjane razloge da budu spokojni”, i objasnila da su ekonomske prilike u toj zemlji nešto bolje nego u susjednim zemljima, a prije svega u pogledu stope nezaposlenosti, koja je u vodećoj ekonomskoj sili u Evropi najniža za posljednjih 20 godina.

Prognozirana stopa privrednog rasta za narednu godinu kreće se između 0,5 do 1 odsto za prvu evropsku ekonomiju, dok je u 2011. ona iznosila tri odsto.
U studiji koju je objavio Institut iz Alenbaha navodi se da je 49 odsto Nijemaca optimistično u pogledu 2012. godine, dok je 17 odsto izjavilo da je pesimistično a 26 je iskazalo skepsu, prenio je AFP.

izvor: capital.ba

Check Also

Prosječna zarada u aprilu 521 euro

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u aprilu je, prema podacima Monstata, iznosila 521 euro, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *