Ko su najmoćnije žene svjetskog biznisa

Dodajte komentar

Stručni žiri britanskog Financial Timesa sastavio je godišnju listu 50 najuspješnijih žena u poslovnom svijetu 2011. godine, nagrađujući korporativnu hrabrost i odvažnost direktorica.

Irene Rosenfeld, direktorica američke prehrambene grupacije Kraft Foods, najmoćnija je poslovna žena svijeta prema ocjeni FT-a. Njena odvažnost i sklonost radikalnoj strategiji osvojila je FT-ov žiri, pa je pogurala prošlogodišnju pobjednicu Indru Nooyi, direktoricu Pepsija na treće mjesto.
Kakvim se rizicima izložila Rosenfeld? Za razliku od dosadašnje strategije širenja kroz akvizicije, donijela je odluku o razdvajanju Krafta na dvije kompanije, što nije s oduševljenjem prihvaćeno među investitorima.

Druga je na listi 56-godišnja Güler Sabanci, direktorica drugog po veličini turskog industrijskog i finansijskog konglomerata. Sabanci Holding osnovao je njen djed i s početne trgovine tekstilom proširili su se na finansijske usluge i energetiku. ‘Prijatelji mi kažu da previše udaram tempo. Ponekad sam nestrpljiva, ali morate biti brzi i fleksibilni u biznisu jer je u životu jedina sigurnost – nesigurnost’, poručuje Sabanci.

Četvrtu poziciju drži Ursula Burns iz Xeroxa, prvo Afroamerikanka na čelu kompanije koja je sastavnica S&P 100 indeksa. Povučenost nije među osobinama koje Burns cijeni u poslovnom svijetu: ‘Mislim da je lako biti tih i ne mogu shvatiti zašto bismo to željeli nagraditi.’

Amerikanka kineskog porijekla Andrea Jung, koja je počela kao prodavačica odjeće, da bi se polako uspinjala na korporativnoj ljestvici do današnje pozicije direktorice Avona, na petom je mjestu.

Šesto mjesto drži Ellen Kullman, direktorica hemijske kompanije DuPont.

‘Kuda sestra Dong prođe, trava ne raste’, ovako opisuju Dong Mingzhu 57-godišnju direktoricu Gree Electric, najvećeg kineskog proizvođača klima uređaja. Njena autobiografija Regretless Pursuit u kojoj opisuje put od prodavačice do osvajanja korporativnog trona kineski je bestseler. Dong smatra da se kinesko privreda mora investicijama pomaknuti iz pozicije ‘made in China’ do ‘created in China’.

Pod petogodišnjim upravljanjem Angele Ahrendts britanska kompanija Burberry udvostručila je prihode. Njihovi luksuzni proizvodi pokazali su izrazitu otpornost na krizu, pa ne čudi što je među deset najmoćnijih poslovnih žena svijeta Angela Ahrendts, na osmom mjestu. Ova uspješna poslovna žena vrlo je predata porodičnom životu i isto očekuje od svojih saradnika, ‘da vikende ne provode na poslu nego kući stvarajući divne porodice’.

Deveto i deseto mjesto drže Yoshiko Shinohara i Chanda Kochhar. Prva je 77-godišnja Japanka, koja je donijela u svoju državu koncept privremenog zapošljavanja, a druga je indijska bankarka, prenose agencije.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *