Znate na čemu je bila najveća zarada u 2011.?

Dodajte komentar

Hirovita 2011. godina za mnoge je investitore bila manje profitabilna od očekivanja. Međutim, za one hrabrije, koji su se odlučili na manje netradicionalna ulaganja, pružila je dobre prilike za zaradu.

Mnoga svjetska tržišta ove su godine zabilježila gubitke zbog globalne zabrinutosti krizom u eurozoni, sporog ekonomskog rasta, povećanja zaduživanja, visoke nezaposlenosti i inflacije. Iako ima mnogo gubitnika, neki su iznenađujuće dobro pogodili ili predvidjeli čime će se u 2011. godini najbolje trgovati i sada mogu zadovoljno trljati ruke.

Ovo je pregled valuta, robe i kompanija koje su se prema izboru CNBC.coma pokazale kao najisplativije investicije ove godine.

Najbolja valuta — jen se pokazao kao najisplativija valuta već treću godinu za redom rastom od četiri posto. Indeks američkog dolara narastao je za samo jedan posto ove godine zbog krize u eurozoni koja se reflektovala i na američku privredu. U odnosu na dolar, euru je vrijednost pala za dva posto, isto kao i švedskoj kruni i kanadskom dolaru.

Najbolja roba — živa stoka bila je za mnoge ulagače najbolja roba u 2011. godini i vrijednost joj je porasla za 21 posto. Iza nje slijede lož-ulje s porastom od 14 posto i zlato sa 12 posto. Najlošije je prošao pamuk čija je vrijednost pala za 39 posto, iako je u 2010. bio najisplativija investicija čija je vrijednost tada skočila za 92 posto.

Najbolja kompanija — Cabot Oil & Gas vrijednost je iznenađujuće porasla za 106 posto, a Netflix, prošlogodišnji investitorski hit, zabilježio je pad od 60 posto. Odlično su prošli i oni koji su odlučili uložiti novac u dionice Intuitive Surgicala, MasterCarda i Biogena jer je njihova vrijednost porasla između 80 i 66 posto.

Najbolji svjetski indeks — S&P 500 zatvorit će godinu rastom od samo 0,7 posto, ali ove godine i to je uspjeh. Za poređenje, indeks FTSE CNBC Global 300, godinu će završiti s padom od gotovo sedam posto.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *