Usvojene smjernice Ekonomske politike za 2012. godinu

Vlada Crne Gore usvojila je Smjernice ekonomske politike za 2012. godinu, čiji je zadatak definisanje mjera za ostvarivanje razvojnih ciljeva postavljenih u Pretpristupnom ekonomskom programu, koji predstavlja srednjoročni makroekonomski i fiskalni okvir zemlje.

Smjernicama su obuhvaćeni pojedinačni segmenti ekonomske politike za koje su identifikovani ciljevi, aktivnosti koje su potrebne za njihovu realizaciju, kao i potencijalni rizici i preporuke za njihovo minimiziranje.

Dokument će biti značajan input za budžetsko programiranje i praćenje realizacije ciljeva ekonomske politike u 2012. godini, a prioritetno je povećanje kredibiliteta crnogorske ekonomije s ciljem dugoročnog ekonomskog rasta i povećanja zaposlenosti.

Vlada Crne Gore usvojila je Deveti mjesečni izvještaj o realizaciji obaveza iz Akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz Mišljenja Evropske komisije. Izvještaj sadrži podatke o nastavku aktivnosti na jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s ciljem ispunjavanja ključnih prioriteta na putu integracije Crne Gore u EU.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je predviđeno uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja s ciljem da se osim doprinosa koji su izvorna sredstva finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja prikupe i dodatna sredstva.

Prilikom ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja dopunsko zdravstveno osiguranje obezbijediće pokriće troškova usluga iznad iznosa koji ide na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja do punog iznosa cijene tih usluga.

Na sjednici je utvrđeno više prijedloga i nacrta zakona, te donesena Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave.

izvor: capital.ba

Check Also

Dobre vijesti iz eurozone: Popustio uticaj koronavirusa

Razoran uticaj pandemije korona virusa na ekonomiju zone eura malo je popustio u maju pošto …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *