Najveći ulagački kiksevi 2011.

Dodajte komentar

U godini velikih tržišnih volatilnosti i ekonomske neizvjesnosti lako je napraviti pogrešne ulagačke procjene. Loše poteze nisu izbjegli ni oni najugledniji investitori, samo što se u njihovom slučaju obično gube milijarde.

Evo koji su najlošiji ulagački potezi i procjene u 2011. godini, prema izboru CNNMoneya:

Warren Buffett
“Prorok iz Omahe” uložio je ove godine 5 milijardi dolara u Bank of America, što se pokazalo kao ne baš pametna ideja. Od kraja avgusta, kada je investicija objavljena, dionica banke je posrnula čak 21 posto. Cijena Bank of America kreće se trenutno oko 5 dolara, dok Buffet ima opcije na kupnovinu do 700 miliona dionica po cijeni od 7,14 dolara. Čak uz dividendni prinos od 6 posto, investicija je još u “crvenom”. Ipak, kod Buffetta valja imati na umu da on ne ulaže kratkoročno.

John Paulson 
John Paulson, čelni čovjek hedge fonda Paulson & Co, profitirao je na subprime krizi 2007., ali po svemu sudeći, ove je godine izgubio svoj “zlatni dodir”. Njegov glavni fond je do novembra izgubio 46 posto na vrijednosti. Paulson je ulagao u banke Bank of America i Citigroup, čije su dionice ove godine na gubitku 60, odnosno više od 40 posto. Takođe, Paulson je izgubio čak 720 miliona dolara na ulaganju u kinesku kompaniju Sino-Forest, kod koje su otkrivene velike neregularnosti u poslovanju.

Bill Gross 
Bill Gross, čelnik investicione grupacije PIMCO, učinio je grešku i kladio se ove godine protiv američkih državnih obveznica. Ali njihova desetogodišnja cijena je porasla, dok su prinosi pali na istorijske nivoe. Ulagači sada povlače novac iz PIMCO-a, a procjenjuje se da će ovogodišnji “odliv” sredstava dosegnuti 17 milijardi dolara!

Jon Corzine 
Investiciona firma MF Global završila je ove jeseni u bankrotu zbog velikih gubitaka na ulaganjima u evropske obveznice. Nakon stečaja klijenti su ostali bez 1,2 milijarde dolara, a Jon Corzine, bivši direktor MF Globala, američkom Kongresu je kazao da uglavnom nema pojma gdje je taj novac nestao.

Analitičari s Wall Streeta 
Stečaj American Airlinesa bio je sasvim očekivan. Cijena dionice kompanije pala je sa 9 dolara početkom godine na manje od 2 dolara uoči bankrota krajem novembra. Međutim, analitičari su iz nekog razloga bili slijepi. Uprkos glasinama u oktobru kako se priprema stečaj, stručnjaci na Wall Streetu preporučali su kupovinu ili držanje dionice. Morgan Stanley je tako samo nekoliko dana prije bankrota procjenio da dionica American Airlinesa vrijedi 6 dolara. Nakon što je objavljen stečaj, dionica je posrnula na nivo oko 26 centi.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *