ECB razmišlja o rezanju kamata

Dodajte komentar

Kreditiranje kompanija u privatnom sektoru eurozone u novembru je smanjeno, dok su krediti domaćinstvima rasli sporijim tempom, saopštila je u četvrtak Evropska centralna banka (ECB).

U novembru su kreditni plasmani prema privatnom sektoru eurozone porasli po stopi od 1,7 posto na godišnjem nivou, čime je njihov rast usporio u odnosu na 2,7 posto, koliko su uvećani u oktobru. Krediti firmama pritom su smanjeni za sedam milijardi eura, nakon što za približno toliko uvećani u oktobru. Plasmani hipotekarnih kredita porasli su za osam milijardi eura, nakon pada za 18 milijardi eura u oktobru. Godišnja stopa rasta hipotekarnih kredita zadržala se na 3 posto.

Kreditiranje privatnog sektora eurozone usporilo je rast u novembru daleko više od očekivanja, a smanjeni krediti kompanijama povećali su bojazni da bi regiju uskoro mogla zahvatiti kreditna kriza. To je postala glavna briga ECB-a budući da kompanije i domaćinstva postaju sve oprezniji kod uzimanja kredita zbog dužničke krize u eurozoni koja ne jenjava.

U pokušaju da podupre kreditnu aktivnost, centralna banka 17-člane eurozone sprovela je prošle sedmice prvu u istoriji aukciju zajmova s rokom vraćanja do tri godine, na kojoj su banke posudile gotovo 500 milijardi eura. Ekonomisti kažu da zbog najnovijih podataka raste vjerovatnoća da ECB razmisli o pružanju dodatne podrške posrnuloj ekonomiji kroz rezanje kamatnih stopa, koje su trenutno na rekordno niskih 1 posto.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *