Dojče Telekom kažnjen sa 95 miliona dolara zbog mita u CG i Makedoniji

Dodajte komentar

Dojče Telekom Grupa i njena podružnica Mađar Telekom platiće više od 95 miliona američkih dolara poravnanja zbog sumnji da su njeni službenici podmićivali državnike u Makedonij i Crnoj Gori, gdje posluju njihove kompanije.

Istragu o sumnjama u podmićivanje su godinama sprovodile američke finansijske vlasti, jer se Dojče Telekom kotira na berzi na Vol Stritu.

To je znatno više od iznosa koji je ranije procijenjen na oko 60 miliona dolara.

Agencija Rojters prenosi da je ugovor o poravnanju ranije postignut, nakon pregovora kompanije i američke komisije za hartije od vrijednosti i Ministarstva pravde, zbog optužbi da je Mađar Telekom, koji je u 60-odstotnom vlasništvu Dojče Telekom Grupe prekršio antikorupcijske zakone SAD-a.

Američki istražitelji su, kako podsjeća agencija, tvrdili da su bivši direktori Mađar Telekoma tokom 2005. i 2006. godine sumnjivo utrošili 12,2 miliona eura posrednicima koji su navodno preko Vladinih službenika obezbjeđivali pogodnosti i olakšice za lakše širenje biznisa u Crnoj Gori i Makedoniji.

Komisija za hartije od vrijednosti je u odvojenom procesu osumnjičio tri bivša direktora Mađar Telekoma Eleka Strauba, Andrasa Baloga i Tamasa Morvaija za nelegalne radnje u dvije balkanske zemlje.

Poravnanje podrazumijeva 64 miliona dolara u ime kazni zbog kriminalnog djela, koje pripada Ministarstvu pravde, dok će ostatak od preko 31 milion dolara naplatiti komisija za hartije od vrijednosti.

Sporazum o poravnanju takođe podrazumijeva da će se Ministarstvo pravde odreći prava na dalje procesuiranje postupka, ako se Dojče Telekom i njena mađarska podružnica budu pridržavali zakona tokom naredne dvije godine. Kompanije su se obavezale da će uskladiti svoje poslovanje američkim pravilima.

Za podmićivanje u Makedoniji, prema tvrdnjama američkih istražnih organa, izdvojeno je 6 miliona dolara, a u Crnoj Gori devet miliona.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *