Ne planira se privatizacija Plantaža

Dodajte komentar

Plantaže su u ovoj godini ostvarile bruto profit od preko 3,5 miliona eura, što je u odnosu na prošlu rast od 23 odsto, saopštila je izvršni direktor te kompanije, Verica Maraš.

Ona je, na završnoj godišnjoj konferenciji Plantaža, kazala da je u ovoj godini ostvaren prihod od 35,5 miliona eura.

Maraš je naglasila da većinski vlasnici Plantaža, tri državna fonda, nemaju u planu privatizaciju kompanije.

Prema njenim riječima, na domaćem i tržištima 25 zemalja širom svijeta prodato je skoro 16 miliona flaširanih proizvoda vina i rakija, 2,1 milion kilograma stonog grožđa, 1,5 miliona kilograma breskve, 90 tona ribe i riblje mlađi.

»Ova godina je bila godina krize, posebno na svjetskom i regionalnom tržištu vina, koje je redukovano oko 20 odsto na globalnom nivou i između 15 i 20 odsto na regionalnom«, objasnila je Maraš.

Ona je dodala da su troškove poslovanja smanjili oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Plantaže su, kako je saopštila, u ovoj godini imale zlatnu berbu vinskog grožđa, sa prosječnim procentom šećera između 23 i 24 odsto, što je apsolutni rekord kvaliteta grožđa u istoriji te kompanije.

U cilju unaprjeđenja crnogorskog vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini, prema njenim riječima, Plantaže su prvi put od 80 proizvođača otkupili 500 hiljada kilograma vinskog grožđa, po prosječnoj cijeni od 1,28 eura, a u ukupnom iznosu od 584 hiljade eura.

Prema njenim riječima, investiciona ulaganja Plantaža u ovoj godini iznosila su 5,5 miliona eura, a najviše je potrošeno na novu, savremeniju opremu, 2,1 milion eura.

U fabriku za proizvodnju briketa, prema njenim riječima, uložen je 1,1 milion eura i time se na kvalitetan način rješava problem čvrtog otpada, lozovine.

Ona je dodala da su ove godine zaposlili 16, a u posljednje tri preko 70 visoko obrazovanih mladih ljudi.

Ona je dodala da se nada da će sredinom marta ili do aprila proizvoditi prve brikete visokog kvaliteta.

Plantaže su u ovoj godini, kako je kazala, osvojile preko 50 nagrada na domaćim i međunarodnim sajmovima, izložbama i ocjenjivanjima vina u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Kini i zemljama regiona.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *