Mercedes napušta Kosovo zbog korupcije

Dodajte komentar

Najnovija odluka njemačke kompanije “Mercedes” da zbog visoke stope korupcije u kosovskoj vladi više ne prodaje automobile Prištini, kao i prošlonedjeljni embargo na njemački izvoz oružja, u vezi je sa pozicioniranjem Njemačke u Evropi i na Balkanu, ali i odraz nastojanja te države da se distancira od imidža sponzora kosovske nezavisnosti, smatraju analitičari.

Beogradski analitičar Dušan Janjić ocijenio je da ovakvi potezi nemaju veze sa pregovorima Beograda i Prištine, nego sa pozicioniranjem Njemačke u Evropi i na Balkanu.

Janjić je podsjetio da je njemačka kancelarka Angela Merkel prilikom nedavne posjete Prištini skrenula predsjedniku vlade Hašimu Tačiju pažnju na to da se od Prištine očekuje da pooštri borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i ocijenio da je “ovo samo jedna koordinirana akcija koja podržava tu političku poruku”.

“To ima veze i sa predstojećim izborima u Njemačkoj i pokušajem Merkelove da se predstavi kao `gvozdena lejdi` ne samo za Njemačku, nego i za Evropu. Ona hoće da prikaže da Njemačka brani svoj interes i da pomaže vladavini prava i na Kosovu”, rekao je Janjić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić smatra da ovakvi potezi predstavljaju pritisak na Prištinu, kojim Njemačka želi da se distancira od optužbi da je nekritična prema vlastima u Prištini.

“Njemačka se našla u situaciji sponzora Kosovske nezavisnosti, a blokiranjem kandidature Srbije, našla se na veoma eksponiranom mestu. U ovom trenutku za vlasti u Njemačkoj je jako bitno da ne budu optužene za pristrasnost i čini mi se da ovakvim treniranjem strogoće prema korupciji i vlastima u Prištini, nastoji da pokaže nepristrasnost Njemačke”, rekao je Simić za SRNU.

Njemačka je prošle sedmice uvela embargo na prodaju oružja Kosovu zbog istrage o korupciji, koja je pratila proces nabavke oružja za Kosovsku policijsku službu.

Prištinski dnevnik “Zeri” objavio je danas, da je zbog visoke stope korupcije u kosovskoj vladi, njemački i svjetski gigant automobila “Mercedes” odlučio da od narednog mjeseca ne prodaje Kosovu svoja vozila. Izvori ovog dnevnika navode da “Mercedes” neće prodati svoja vozila na Kosovu ukoliko ne bude raspisan javni tender.

izvor: nezavisne.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *