Dinar najstabilnija valuta u 2011. godini

Dodajte komentar

Dinar bio jedna od najstabilnijih valuta u regionu, pokazali su rezultati rada Narodne banke Srbije u 2011. godini. Dinar je ove godine na deviznom tržištu u uslovima pada kreditnog rejtinga u zemljama regiona (Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija, Turska) pokazao najveću stabilnost među zemljama koji primenjuju isti režim deviznog kursa, stoji u saopštenju Narodne banke.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, kao poseban rezultat Narodne banke istakao je uložene napore na očuvanju stabilnosti cena na tržištu i celokupnog finansijskog sektora u Srbiji.

– Nastavićemo da podstičemo koršćenje dinara jer smatramo da se tako smanjuju rizici, a sa druge strane povećava efikasnost monetarne politikei stvaraju se uslovi za dugoročno održivo smanjenje kamatnih stopa u finansijskom sisitemu naše zemlje – istakao je Šoškić.

Narodna banka Srbije će i sledeće godine dati svoj ključni doprinos poboljšanju uslova za rast ekonomske aktivnosti i zaposlenosti,  naveo je guverner.

– Pad inflacije i smanjenje referentne kamatne stope doprineće daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u Srbiji, što će imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost – istakao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

U 2011. godini, donet je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Cilj donošenja ovog zakona je zaštita građana u finansijskim transakcijama, dostizanje standarda Evropske unije u ovoj oblasti i dalje jačanje poverenja u finansijski sistem zemlje.

Devizna štednja građana Srbije iznosi 7,6 milijardi evra i na najvišem je nivou do sada. Narodna banka Srbije očekuje snažan pad međugodišnje inflacije u prvom tromesečju 2012. godine i njen povratak u granice cilja do marta, a nakon toga bi međugodišnja inflacija trebalo da ostane na niskom ciljanom nivou.

izvor: kamatica.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *