BiH: Produžene mjere za reprogram kreditnih obaveza

Dodajte komentar

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH /FBiH/ donio je odluku o produženju privremenih mjera za reprogram kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama na još jednu godinu.

Današnja odluka donesena je s ciljem olakšanja servisiranja obaveza dužnika i ublažavanja efekata krize koja se očekuje i u idućoj godini, saopšteno je iz ove agencije.

Prema pokazateljima o ukupnom nivou reprogramiranih kredita u posljednja tri kvartala 2011. godine, evidentan je rast ukupno reprogramiranih kredita koji su do kraja septembra iznosili 55 miliona KM, te se ovo produženje odluke pokazalo opravdanim.

Rok za podnošenje zahtjeva za reprogram produžen je do 31. decembra 2012. godine.

Zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza građani mogu podnijeti bankama ukoliko su, između ostalog, ostali bez posla bez lične krivice ili zbog značajnog smanjenja ili neurednog primanja plate, pod uslovom da dužnik nema kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita koji se restrukturira.

Pravna lica mogu podnijeti zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza pod uslovom da su solventna, te da takođe nemaju kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita koji se restrukturira.

Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da banke ne mogu vršiti reprogram i restrukturisanje kredita na način da otežavaju položaj dužnika povećanjem kamatne stope, te im se preporučuje da se više angažuju na dogovoru sa klijentima u vezi sa provođenjem ove odluke.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *