Zemlje ex-yu duguju više od 150 milijardi eura

Dodajte komentar

Ukupan javni dug Republike Srpske krajem oktobra iznosio je 3,618 milijardi maraka i u odnosu na bruto društveni proizvod iznosi 41,5 odsto. Prema podacima Ministarstva finansija RS na unutrašnji dug odnosi se 1,343 milijardi KM, a na spoljni 2,275 milijardi KM.

Javni dug RS na kraju prošle godine iznosio je 3,544 milijarde maraka, od čega se na unutrašnji dug odnosilo 1,347 milijardi KM, a na spoljni dug 2,196 milijardi KM.

Ukupan javni dug BiH na kraju septembra iznosio je 9,6 milijardi maraka, od čega se na spoljni odnosi 6,4 milijarde KM, a na unutrašnji 3,2 milijarde maraka.

Zemlje u okruženju se, prema ocjeni analitičara, nalaze na ivici dozvoljene zaduženosti. Oni upozoravaju da će ove zemlje i u budućnosti morati da se zadužuju i povećavaju nivo svog duga.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Miloš Todorović kaže za Glas Srpske da RS i BiH trenutno nisu mnogo zadužene.

– Mi još uvijek spadamo u red srednje zaduženih zemalja, ali ako nastavimo da se zadužujemo mogli bismo da dođemo u situaciju da postanemo visoko zadužena zemlja – kazao je Todorović i naglasio da su zemlje bivše Jugoslavije trenutno dužne više od 150 milijardi eura.

Najveći problem kada je u pitanju zaduženost među zemljama u regionu imaju Slovenija i Hrvatska.

Javni dug Slovenije iznosi oko 16 milijardi eura ili 47 odsto BDP, dok je Hrvatska dužna oko 20 milijardi eura, ili 51 odsto BDP-a.

Ukupan dug Srbije na kraju novembra 2011. godine bio je oko 14,48 milijardi eura ili 44,8 odsto BDP. Crna Gora takođe ima visok nivo javnog duga, koji je sredinom ove godine iznosio 1,4 milijarde eura, ili oko 44 odsto BDP, dok je javni dug Makedonije znatno manji i iznosi oko 32,7 odsto BDP-a.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da bi BiH u idućem periodu morala dosta opreznije da se zadužuje kako ne bi došla u situaciju da pređe granicu zaduženosti od 60 odsto.

– Mi smo još uvijek u grupi srednje zaduženih zemalja. Ali, ne smije se dopustiti da se svako zadužuje kako hoće. Mora se napraviti plan zaduživanja, odnosno opravdanost uzimanja kredita, kao što je ulaganje u infrastrukturu, zapošljavanje i slično – istakao je Hasić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se zaduženost RS i BiH još drži pod kontrolom i da je taj dug u okvirima realnog i mogućeg.

– Problem je što ona sredstva koja su nam odobrena nisu povučena. Trenutno imamo dvije milijarde koje su odobrene, a koje nisu povučene i na to plaćamo kamatu – istakao je Pavlović.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *