Crnogorci bankama još vjeruju

Dodajte komentar

Poslovne banke u Crnoj Gori su trenutno likvidne, solventne i konsolidovane, ocijenio je guverner crnogorske Centralne banke Radoje Žugić.

“Ipak, još se ne može govoriti o potpunom oporavku banaka”, rekao je Žugić Radiju Crne Gore.

Žugić je kazao da se banke postepeno okreću većem odobravanju kredita, “ali oprezno i selektivno”. Kreditiranje će, kako je naveo, u 2012. godini biti više usmjereno prema stanovništvu.

Prema riječima Žugića, stanovništvo Crne Gore ima povjerenje u banke, o čemu, kako je naveo, govori i podatak da su depoziti građana kod banaka ove godine porasli oko osam odsto.

Guverner crnogorske CB je rekao da u ovom trenutku postoje “regulatorni i svi drugi potencijali” za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, ali da komercijalne banke “zasad” za to ne iskazuju interes.

Žugić je ponovio raniju ocjenu da ne smatra realnim nestanak evra, kao valute Evropske unije.

“Projekat evra je veoma ozbiljan i trošak spasavanja te valute je mnogo niži nego da evro nestane”, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, evro je “vratio svoju snagu” poslije nedavnog sporazuma u Evropskoj uniji o jačanju finansijskog i fiskalnog zajedništva.

Štedišama u Crnoj Gori, Žugić je poručio da nema “nikakvog razloga” da strahuju za svoju ušteđevinu. I on, kako je naveo, “neku svoju skromnu ušteđevinu” drži u banci u evrima.

Osnivanje posebne, razvojne banke u Crnoj Gori, što predlažu neke opozicione partije, prema ocjeni Žugića nije realna potreba u ovom trenutku.

Žugić je ocijenio da se veliki dio rješenja u državnom budžetu za 2012. godinu poklapa sa preporukama o ekonomskoj politici koje je CB ranije dala. Guverner je prognozirao da će inflacija u Crnoj Gori u 2012. godini biti niža od tri odsto, koliko će inflacija iznositi do kraja ove godine. Žugić je rekao da će Crna Gora iduće godine imati blagi ekonomski rast, ali da ne bi trebalo da dođe do recesije.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *