15.000.000 za likvidniji budžet

Dodajte komentar

Aukcija 15 miliona eura vrijednih državnih zapisa održaće se u utorak. Iz Centralne banke su saopštili da se ponude za sedmu ovogodišnju aukciju mogu dostavljati do podneva.

– Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije – saopšteno je iz Centralne banke koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospijeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu je šest mjeseci, odnosno 27. jun naredne godine. Prethodnih šest ovogodišnjih aukcija državnih zapisa, vrijednih ukupno 105,2 miliona eura, uspješno je realizovano u februaru, martu, aprilu, avgustu, oktobru i decembru. Lani je takođe održano sedam aukcija na kojima su prodati svi ponuđeni državni zapisi.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

izvor: dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *