Za godinu dana priliv stranih investicija smanjen za 31 odsto

Dodajte komentar

Prema preliminarnim podacima neto priliv stranih direktnih investicija u periodu od januara do oktobra ove godine, iznosio je 309,7 miliona eura i za 30,8 odsto je manji nego u istom periodu 2010. godine, pokazali su preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore CBCG.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 398,6 miliona eura.

“Tokom deset mjeseci ove godine priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 288,1 milion eura odnosno 23,3 odsto manje nego u istom periodu 2010. godine“, saopšteno je iz CBCG.

Priliv u formi interkompanijskog duga iznosio je 94,2 miliona eura što je za 27 odsto manje nego u uporednom periodu 2010. godine.

Investicije u preduzeća i banke iznosile su 146,9 miliona eura, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio 141,1 milion eura.

U CBCG-u kažu da je priliv novčanih sredstava po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je 16,3 miliona eura.

Ukupan odliv stranih direktnih investicija u posmatranom periodu iznosio je 88,9 miliona eura, što je za 1,9 odsto više nego u 2010. godini.

“U strukturi odliva 26,8 miliona eura se odnosilo na ulaganja rezidenata u inostranstvu, dok je odliv po osnovu povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosio 62 miliona eura“, ističu u CBCG.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *