Posao kao privilegija

Dodajte komentar

U Evropskoj uniji opadaju optimizam i zaposlenost, a eksperti upozoravaju da je sadašnja nezaposlenost najviša od Drugog svetskog rata. Posebno zabrinjava to što je među nezaposlenima najviše mladih. Kako bi podstakla zapošljavanje na teritoriji Unije, Evropska komisija predlaže uvođenje evropske radne knjižice.

Dobiti posao u Španiji je kao dobitak na božićnoj lutriji, a redovi na tržištima rada su kao oni ispred uplatnih mesta španske lutrije.

Monte Sola iz Barselone je nezaposlena i majka je dvoje dece. Za nju je svaki dan borba da preživi, a svaki honorarni posao radost.

– Ponekad se uplašim da će doći do narodne pobune. Toliko ljudi je bez posla, bez kuća. Najgore je što ništa ne možemo da uradimo, opisuje Monte Sola.

Sa stopom nezaposlenosti od gotovo 22 odsto, Španija je rekorder u Evropskoj uniji. Strahuju pre svih mladi – bez posla je 50 odsto mladih do 25 godina.

Oni koji privode studije kraju ne nadaju se zaposlenju. Oni koji imaju posao, priznaju da su privilegovani, ali ne znaju do kada.

U premijersku fotelju nedavno je seo konzervativac Marijano Rahoj, čiji je plan – stezanje kaiša svuda gde je moguće. Građani, međutim, nisu optimisti.

– Žao mi je mladih, ali bez obzira na mere, neće biti poboljšanja brzo, već tek za pet do deset godina, kaže jedan stanovnik Madrida. Međutim, kako navodi, ni tada problem neće biti potpuno rešen, jer je stopa nezaposlenosti u Španiji uvek bila ozbiljan problem.

Stopa nezaposlenosti u 17 zemalja evrozone članica je rekordnih 10,3 odsto. Nezaposlenost je porasla i u Evropskoj uniji i sada je 9,8 odsto.

Evropski zvaničnici opominju da može bolje, ali države oklevaju da ulože novac. Potrebno je 30 milijardi evra da se smanji nezaposlenost mladih i podstakne privredni rast. Evropska komisija smatra da je dobar potez uvođenje evropske radne knjižice.

Mišel Barnije, evropski komesar za unutrašnje tržište kaže da bi ta radna knjižica bila u obliku elektronskog sertifikata, kako bi zaposleni mogli da pošalju svoje podatke poslodavcima u bilo koju državu Unije.

– Pojednostavilo bi se priznavanje kvalifikacija. To bi omogućilo lakši pristup evropskom tržištu rada i uticalo na privredni rastm, objašnjava evropski komesar.

Šta god budu radili, Evropljani moraju da deluju brzo i efikasno. Već na sledećem samitu, krajem januara glavna tema biće nezaposlenost. Veliki problem i izazov, kada se zna da mnoge zemlje neće zabeležiti veći privredni rast, dok nekima preti i recesija.

izvor: rast.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *