BiH zadržala istu ocjenu kreditnog rejtinga

Dodajte komentar

Analitičari rejting agencije “Moody's” zadržali su ocjenu kreditnog rejtinga BiH – B2 sa negativnim izgledima i ponovo upozorili da neformiranje Savjeta ministara i nakon više od godinu dana od izbora negativno utiče na povjerenje i može odvratiti domaće i strane investitore.

Moody's upozorava da će postojeća politička situacija odgoditi napredak političkih i strukturalnih ekonomskih reformi, što će onemogućiti pristup spoljnoj finansijskoj podršci.

Usporen ekonomski oporavak u BiH sa rastom od dva odsto ili manje u 2011. godini, i dalje smanjenje koje se predviđa u 2012. godini, podudara se sa situacijom u regionu i Evropi u cjelini.

“Neformiranje Savjeta ministara BiH, što bi spriječilo implementaciju ustavnih reformi koje su potrebne za integraciju u EU ili ekonomsku reformu koju zahtijevaju kreditori, uzrokovalo bi smanjenje kreditnog rejtinga BiH”, upozorava Mudis.

Agencija dodaje da bi jačanje institucija realizacijom strukturalnih reformi, pojednostavljivanjem procesa političkog odlučivanja, unapređenjem međuentitetskih odnosa i jačanjem finansija došlo i do povećanja ocjene kreditnog rejtinga, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *