Wall Street: S&P indeks pozitivan u odnosu na početak 2011.

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se u petak S&P 500 indeks probio u pozitivno područje u odnosu na početak godine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima iz američke ekonomije, no obim trgovanja bio je mršav, što ukazuje na oprez ulagača.

Dow Jones indeks ojačao je 124 boda, ili 1,02 posto, na 12.294 boda, dok je S&P 500 porastao 0,90 posto, na 1.265 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 2.618 bodova.

Ulagače su ohrabrili podaci koji ukazuju na ubrzanje rasta američke privrede. Prodaja novih kuća dosegnula je u novembru najviši nivo u sedam mjeseci, što je podstaklo nadu u oporavak tržišta nekretnina.

Pozitivno je na tržište uticala i odluka Kongresa o produženju poreskih olakšica na plate 160 miliona radnika za još dva mjeseca. Premda je ta odluka privremena, ulagače je ohrabrila jer bi poreske olakšice prestale vrijediti krajem ove godine, što bi vjerovatno u idućoj godini izazvalo pad potrošnje.

„Ekonomski se podaci poboljšavaju, a to vodi boljem raspoloženju i većoj sigurnosti ulagača“, kaže Lawrence Glazer, partner u kompaniji Mayflower Advisors.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks trenutno je u plusu 0,6 posto u odnosu na početak godine.

No, uspon cijena dionica zahvaljuje se i uobičajenom uljepšavanju portfelja pred kraj godine, kada menadžeri fondova kupuju dionice koje su u proteklih godinu dana najviše ojačale. Mršav obiam trgovanja ukazuje, pak, da su ulagači oprezni, a mnogi su zbog praznika već zatvorili ‘investicione knjige’.

„Trebali bismo biti oprezni jer bi sve ove posljednje dobitke mogli izgubiti već u januaru, s obzirom da je rast najvećih svjetskih ekonomija i dalje slab, a evropska dužnička kriza nije riješena“, kaže Brian Battle, analitičar u firmi Performance Trust Capital Partners.

U cijeloj ovom sedmici Dow Jones ojačao je 3,6 posto, dok je S&P 500 indeks porastao 3,7, a Nasdaq indeks 2,5 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica u petak su porasle.  Londonski FTSE ojačao je 1,02 posto, na 5.512 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 5.878 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 3.102 boda.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *