Smanjen kreditni rejting Slovenije

Dodajte komentar

Rejting agencija Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije za jedan nivo, s Aa3 na A1, uz negativnu prognozu, navodeći kao razlog sve veći pritisak na vladine financije koji bi mogao proizaći iz potencijalne potrebe dodatne podrške bankarskom sektoru zemlje.

Moody's je takođe istakao da pritisak na rejting proizlazi iz pogoršanja uslova finansiranja države zbog trenutne dužničke krize eurozone.

Kreditne agencije Standard & Poor's i Fitch Ratings odredile su rejting Slovenije jedan nivo više, na AA-. Međutim, Fitch je prošle sedmice objavio da je Sloveniju uvrstio na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinga te da završetak pregleda očekuje do kraja januara.

Slovenija je 2007. bila najbrže rastuća članica eurozone, ali je teško pogođena globalnom krizom 2008. i 2009. zbog svoje zavisnosti o izvozu. Ekonomska aktivnost se 2009. smanjila za osam posto.

Nakon godine oporavka, slovenska ekonomija je u trećem tromjesečju 2011. zabilježila pad od 0,5 posto, što signalizira mogući dolazak druge recesije.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *