Rekordni zajam bankama eurozone

Dodajte komentar

Evropska centralna banka pozajmila rekordnu količinu novca bankama u evrozoni – skoro 500 milijardi evra. Mnogim evropskim državama nad glavom stoji mač agencija za procenu kreditne sposobnosti.

Evropske akcije oslabile su pošto je splasnuo pretpraznički optimizam, posle vesti da je Evropska centralna banka pozajmila rekordnu količinu novca bankama u evrozoni. To je još jedan pokušaj da se podstakne oslabljeni finansijski sistem tog monetarnog bloka.

Zemljama evrozone koje su posebno pogođene dugovima hitno treba 200 milijardi evra svežeg novca kako bi otkupile deo svojih obveznica i vratile stabilnost.

Prvi nacrt novog sporazuma mogao bi da se pojavi na posebnoj sednici evropskih lidera krajem januara, a usvajanje se očekuje u martu. Stabilnost u evrozoni ključna je za budućnost Evropske unije, kaže Herman Van Rompaj.

– Sledeći samit je 30. januara. U centru pažnje biće zapošljavanje. To je veliki izazov kada se zna da većina privreda neće imati rast, a neke će biti u recesiji, kaže Van Rompaj.

Uprkos naporima, mnogim evropskim državama nad glavom stoji mač agencija za procenu kreditne sposobnosti.

Tako je agencija Fič snizila prognozu rejtinga četiri francuske banke sa stabilnog na negativni, sedam italijanskih i osam španskih banaka stavljeno je pod lupu.

Oliver Rot sa Frankfutske berze kaže da to što se razmatra sniženje rejtinga Francuske i Velike Britanije stvara mnogo problema i unosi nervozu na tržište i da treba što pre preći sa reči na dela i sprovesti odluke sa prošlog Samita.

U Evropskoj centralnoj banci za prvi kvartal iduće godine predviđaju pritisak na berze i banke veći nego posle sloma “Leman bradersa” 2008. godine.

Kako bi podržala evropski finansijski sistem, Evropska centralna banka je evropskim bankama odobrila skoro 500 milijardi evra zajma sa rokom otplate od tri godine.

– Ovo je dobar potez da banke ponovo budu likvidne i da imaju dugoročno finansiranje u uslovima dužničke krize. Uslovi su povoljni, produžava se rok otplate, uz referntnu kamatu od jedan odsto, kaže ekonomista Horst Lehel.

Evropska centralna banka je kreditor u poslednji čas, za banke koje nisu u stanju da se zaduže na drugim mestima, a zajmove su dobile 523 banke.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *