Fitch snizio rejtinge UniCredita

Dodajte komentar

Agencija Fitch snizila je u srijedu rejtinge italijanske banke UniCredit za dugoročno i kratkoročno zaduživanje, signalizirajući da bi to mogla ponovo učiniti s obzirom na aktualne teškoće u eurozoni i njihov uticaj na Italiju i banke u cjelini.

Rejting za dugoročno zaduživanje snižen je s ‘A’ na ‘A-‘, a rejting za kratkoročno zaduživanje s ‘F1’ na ‘F2’. Snižena je i opšta ocjena sposobnosti italijanske banke da pravovremeno podmiruje finanasijske obveze, s ‘a’ na ‘a-‘.

Fitchov potez nadovezuje se na odluku od kraja prošle sedmice kojom je rejting Italije, zajedno s onima Belgije, Španije, Slovenije, Irske i Kipra, stavljen na razmatranje radi mogućeg sniženja. Ujedno je time UniCreditov rejting ujednačen s onima ostalih italijanskih banaka u kategoriji ‘A’.

UniCreditov sniženi rejting odražava velike izazove s kojima se banke širom svijeta a posebno u Europi suočavaju na tržištima ali i u temeljnom poslovanju, navodi se u saopštenju.

U Fitchu ukazuju i na UniCreditov visok nivo problematičnih zajmova i slabu profitabilnost, posebno u Italiji, te na rizike koji proizlaze iz nedavno objavljenog strateškog plana s obzirom na sadašnje poslovno okruženje.

Upozoravaju istovremeno da bi uskoro mogli ponovo sniziti rejting UniCredita u skladu s odgovarajućim upozorenjem Italiji, čiju ekonomsku i finansijsku stabilnost ugrožava dužnička kriza u eurozoni.

U Fitchu naglašavaju da veza između rejtinga banaka i onih matičnih zemalja dodatno jača u slučaju sniženja rejtinga zemlje, podsjećajući da su nedavno snizili procjenu rasta italijanskog BDP-a i da sada očekuju njegov pad u idućoj godini za 0,5 posto.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *