SMS poruka nam čuva račun

Dodajte komentar

Poslednji događaji oko kartica otvorili pitanje kako da se građani zaštite od zloupotreba. U slučaju upada u bazu podataka ne postoji prava zaštita, priznaju bankari. Banke su proteklih dana intenzivno obaveštavale svoje klijente o blokadi ili gašenju kartica, ali su mnogi shvatili da ne mogu da raspolažu svojim novcem tek kada su pokušali da plate neki račun.

Na novim zaštitnim mehanizmima za kartice se, kažu bankari, stalno radi. Većina kartica je i čipovana. PIN kod koji građani ukucavaju prilikom plaćanja ili podizanja novca poznat je samo korisniku. Ali kada se dogodi upad u procesor sa podacima, tada ni ovaj mehanizam zaštite nije od koristi.

– Građani uvek savetujemo, a to je i njihova obaveza, da nikada karticu ne drže zajedno sa PIN kodom, jer na takav način omogućavaju krađu i zloupotrebu kartice – kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

– Nisu hekeri- ne radi se o hakerskom upadu u bankarski sistem, već postoji sumnja da je jedan broj platnih kartica ugrožen usled mogućeg neovlašćenog pristupa bazama podataka kod servis provajdera za centralnu i istočnu Evropu – kažu u Rajfajzen banci.

Domaće tužilaštvo takođe upozorava građane da vode računa kada podižu novac sa bankomata ili plaćaju obaveze. Takođe, potvrđuju da ima i naših građana koje su hakeri tokom proteklih dana opljačkali. Mnoge banke i dalje gase kartice i nadziru one koje su u finkciji, dok su ih pojedine samo blokirale i ograničile transakcije. U ovom trenutku, kada je hakerima u rukama procesor sa kojeg očitavaju podatke o karticama, jedina zaštita je informacija o obavljenom podizanju novca putem SMS poruke.

Tu je gubitak samo u prvom „skidanju“ novca, jer korisnik dobija informaciju da je novac upotrebljen – kaže jedan bankar. – Nakon toga potrebno je da odmah obavesti banku i tada se automatski kartica blokira. Ova usluga građane košta oko 70 dinara mesečno, a u ovakvim situacijama je i te kako korisna.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *