Američki ekonomisti: Raspad eurozone je neminovan

Dodajte komentar

Raspad eurozone je neminovan, smatraju američki ekonomisti Andres Oslund i Džon Vilijamson, iz Instituta za međunardonu privredu “Piter Peterson”.

Oslund i Vilijamson smatraju da će poslije očekivane propasti monetarne unije uslijediti podjela zajedničke aktive, a bivše članice “eurolenda” će morati da se izbore sa hiperinflacijom i smiruju valutne oscilacije.

Eksperti iz SAD savjetuju članicama eurozone da, “kada dođe vrijeme”, napuste monetarnu uniju brzo i istovremeno, čime bi se gubici sveli na minimum, prenosi privredni portal “Finmarket”. 

Oslund, specijalizovan za istočnu Evropu i bivši savjetnik ruske i ukrajinske vlade, proučivši druge primjere raspada valutnih unija tvrdi da bi “sedamnaestorci” najbolje bilo da slijede primer Čehoslovačke, čiji je raspad 1993. godine protekao mirno i bezbolno za obje strane.

Dva druga modela monetarnih saveza – latinski i skandinavski – raspala su se još početkom prošlog vijeka, kada je na snazi bio zlatni standard, tako da se na eurozonu to iskustvo ne može primijeniti.

Oslund smatra da će sve zemlje biti na dobitku ako zonu eura napuste “brzo i istovremeno” i preporučuje da se svaka zemlja zone eura vrati svojoj staroj valuti, a da “nove kombinacije mogu da imaju smisao”, ali da bi njih trebalo kasnije uvoditi.

“Bolje bi bilo da se nove novčanice ne štampaju unaprijed, jer euro može da bude u prometu nekoliko mjeseci poslije izlaska zemlje iz zone, čime će se izbjeći panika među stanovništvom“, kaže Oslund.

Stanovništvu se mora omogućiti laka i slobodna zamjena valuta.

“Stanovništvu se mora omogućiti laka i slobodna zamjena marki ili drahmi za bilo koju drugu valutu“, savjetuje Oslund.

Prvih nekoliko mjeseci kursevi valuta mogu da budu međusobno vezani, ali centralne banke se moraju orijentisati na druge indikatore, na primjer ciljanu inflaciju.

Kamatne stope centralnih banaka moraju da budu konkurentne i veće od kamata američke Uprave federalnih rezervi, kako bi se privukla sredstva investicionih fondova i obuzdala inflacija.

U suprotnom, stanovništvo će štedjeti u američkim dolarima, koji će ostati vodeća rezervna valuta.

Centralne banke će, prema mišljenju Oslunda, morati ponovo da pridobiju povjerenje stanovništva i investitora, zbog čega bi morale da vode maksimalno otvorenu politiku.

Američka Uprava federalnih rezervi bi morala evropskim centralnim banakama da otvori “svop” linije – čime bi centralna banka SAD, u ograničenom periodu mijenjala dolare za lokalnu valutu.

“Jedan od najtežih problema u slučaju raspada eurozone biće “podjela imovine”, aktive koja se sada “vodi” na bilansu Evropske centralne banke (ECB) i drugih zajedničkih organizacija“, smatra Vilijamson.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *