Srbija će se i sljedeće godine zaduživati

Dodajte komentar

Srbija će se i sljedeće godine zaduživati u zemlji i inostranstvu, kako bi pokrila dug od nepunih 14,5 milijardi evra.

To znači da će nastaviti da uzima komercijalne kredite kod banaka, a emitovaće obveznice u zemlji, kao i na međunarodnom tržištu.

Državni trezor bi u 2012. godini trebalo da pusti na tržište zapise u vrijednosti od 304 milijarde dinara, nešto manje nego ove godine. Takođe, država bi trebalo da izađe na međunarodno tržište sa oko 1,4 milijarde dolara novih evroobveznica. Od ovogodišnje emisije ostalo je u budžetu 50 milijardi dinara.

Po kojim kamatnim stopama ćemo se zaduživati, niko ne želi da precizira, jer je novac na inotržištu sve skuplji. Zapisi neće imati tako visoku cijenu kao ove godine, s ozbirom na to da Narodna banka Srbije smanjuje referentnu kamatnu stopu, što automatski utiče i na vrijednost po kojoj se trguje obveznicama.

– Dinamika javnog duga vratolomno se uvećava i za posljednjih godinu dana je povećan za 2,32 milijarde evra – kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. – S obzirom na sumorne prognoze iz evrozone i sve više zatvaranja banaka, teško da možemo da se zadužujemo po kamatama koje smo dobijali ove godine. To znači da će investitori koji se odluče za naše obveznice diktirati svoju cijenu, ali ona nikako ne može da bude ovogodišnjih 7,5 odsto na eurobondove.

Kako kaže Đukić, za obveznice mogu da se odluče investitori iz grupe hazardera, koji će po visokim cijenama uzeti obveznice, rizikujući da dio izgube.

– Ako se u jednoj Italiji vrijednost obveznica kreće oko sedam odsto, šta da mi očekujemo – naglašava Đukić. – U sljedećoj godini startujemo sa dva negativna preduslova, a to su visoke kamatne stope i nizak nivo privrednog rasta, koji bi to kompenzovao. Kada bi stepen evroizacije privrede bio niži, lakše bi se nosili sa rješavanjem problema. Ali, dinarizacija je spora, tako da će 70 odsto ekonomije ostati u domenu evra, što je zabrinjavajuće.

Dinari rizični
– Emitovanje obveznica na pet godina u dinarima teško da će naći kupca – kaže Đorđe Đukić. – S obzirom na ekonomske prilike u Srbiji, rizik zemlje i stanje domaće valute, ali i kretanja na međunarodnom tržišti, ovi zapisi lako mogu da ostanu neprodati.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *