Vlada može da proda akcije EPCG

Izmjene ugovora o partnerstvu za Elektroprivredu će predvidjeti da EPCG ostaje u većinskom državnom vlasništvu, ali će biti zadržana i mogućnost da Vlada može da odluči da proda akcije trećoj strani, baš kao što je dogovoreno memorandumom o razumijevanju izvršne vlasti i italijanske kompanije A2A.

“Vijestima” je to saopšteno u crnogorskom pregovaračkom timu za usaglašavanje aneksa ugovora s italijanskim partnerom u EPCG.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, koji je glavni koordinator u pregovorima, javno je obećao da će aneksom biti precizirano da država neće prodavati svoje akcije u Elektroprivredi. On je u avgustu najavio da će SDP to tražiti i da je siguran da će DPS prihvatiti predlog. Time bi čvršće osigurali većinsko državno vlasništvo u EPCG.

Lazović o izmjenama ugovora ne želi sada da govori, objašnjavajući da se radi o radnoj verziji i tek treba da se usaglašava s A2A.

Iz SDP-a u neformalnom razgovoru ocjenjuju da je brisanjem odredbi koje se odnose na mogućnost da A2A stekne većinsko vlasništvo i time što će u aneksu pisati da ostaje u većinskom državnom “jasan stav sadašnje vlade”.

“Tako je zaštićeno većinsko vlasništvo države u EPCG. Ali ne možemo tvrdim našim stavom da ne prodajemo većinske akcije sprečavati neku buduću vladu da sama odlučuje o državnom interesu”, rezonuju u SDP dijelu izvršne vlasti.

izvor: vijesti.me

Check Also

Erste dnevni izvještaj sa finansijskih tržišta

Sveobuhvatne i ažurne informacije o dešavanjima na finansijskim tržištima

Leave a Reply

Your email address will not be published.