Njemačka opet na iglama zbog šest banaka

Dodajte komentar

Njemačka vlada u srijedu je odobrila aktiviranje fonda za stabilizaciju banaka radi moguće intervencije u slučaju da šest velikih banaka ne bude moglo vlastitim snagama udovoljiti zahtjevu evropskog regulatora o prikupljanju dodatnog kapitala.

Prijedlog zakona o ponovnom aktiviranju SoFFina koji je uspostavljen 2008., na vrhuncu finansijske krize, i dobio je na raspolaganje 400 milijardi evra garancije, usvojen je na posljednjoj sjednici vlade u ovoj godini, kazao je u srijedu na redovnoj konferenciji za štampu portparol vlade Steffen Seibert. Taj bi potez trebao pomoći “obnoviti poljuljano povjerenje u finansijsku industriju i, iznad svega, smanjiti u najvećoj mogućoj mjeri opterećenje po njemačku privredu”, saopštio je Seibert.

Da bi prijedlog zakona stupio na snagu, vjerovatno u februaru, mora ga usvojiti donji dom njemačkog parlamenta. Evropska agencija za banke (EBA) objavila je prošle nedjelje da njemačke banke moraju ukupno prikupiti 13,1 milijardu evra dodatnog kapitala kako bi se uspješno nosile sa eventualnim novim šokovima u budućnosti. Po EBA-inim proračunima, najveći iznos među njemačkim bankama mora prikupiti Commerzbank, čak 5,3 milijarde evra.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *