Da li je Ron Wayne najnesrećniji čovjek na svijetu?

Dodajte komentar

Bila je to 1976. godina i trojac je odlučio krenuti u napad na računarsku industriju s kompanijom Apple. Svi znamo za Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka, ali jako mali broj ljudi upoznat je s identitetom trećeg suosnivača Applea – Rona Waynea.

Wayne je trebao poslužiti kao posrednik između dva zanesena klinca Jobsa i Wozniaka koji nisu imali previše iskustva u preduzetničkim vodama. No, Waynea je od Applea i proizvodnje računara više zanimao drugi biznis koji je pokrenuo prije pet godina – firmu za proizvodnju “slot mašina” za kockarnice.

Ne vidjevši veliku perspektivu u Appleu, Wayne je nekoliko sedmica nakon osnivanja firme pristao prodati svoje dionice (10 posto) gore navedenom dvojcu za samo 800 američkih dolara.

Te bi dionice danas vrijedjele više od 36 milijardi američkih dolara! No, to nije kraj Wayneove nesreće…

Iako je Wayne tvrdio da ne osjeća preveliku grižnju savjesti za izlazak iz suvlasništva nad Appleom, još 1994. godine odlučio je zaraditi nešto novca prodajom originalnog ugovora o osnivanju Applea. I zaista, uspio je prodati ugovor za nekoliko hiljada dolara.

Danas Bloomberg piše kako je čovjek koji je od Waynea otkupio ugovor isti prodao na aukciji za nevjerojatnih 1,6 miliouna dolara!

Ako gospodin Wayne nije najnesrećniji čovjek na svijetu, onda zbilja ne znamo ko jest…

izvor: poslovnipuls.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *