Balkan najsiromašniji dio Evrope

Dodajte komentar

Prema današnjim podacima Eurostata, crnogorski bruto društveni proizvod (BDP) iznosi samo 41 odsto BDP-a Evropske unije. Najsiromašnija država Evrope je Albanija, sa tek 28 odsto evropskog prosjeka, slijede Bosna i Hercegovina sa 31 odsto, Srbija 35, Makedonija 36, Crna Gora 41, Bugarska 44, Rumunija 47, Turska 49 odsto.

Prema podacima Eurostata, koji uključuju i podatke za druge evropske zemlje, koje nisu članice Unije, najbogatiji su građani Luksemburga i to 2,7 puta više od prosjeka. Nakon njih po bogatstvu slijede Norvežani, koji imaju BDP po glavi stanovnika 81 posto veći od prosjeka, pa Švajcarci s 47 posto većim BDP-om. Slijede Holanđani s BDP-om za trećinu većim od prosjeka.

Zanimljivo je da Irci koji su snažno bili pogođeni privrednom krizom se nalaze vrlo visoko na ljestvici po bogatstvu, a u 2009. i 2010. godini BDP po glavi stanovnika bio im je 28 posto veći od evropskog prosjeka. Slijedi Danska s 27 posto, Austria 26, Švedska 23, Belgija, 19 posto pa Nemačka, koja 18 posto veći BDP po glavi stanovnika od prosjeka.

S druge strane, građani Kipra, Velike Britanije, Francuske, Portugala, Poljske, Litvanije, Crne Gore, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije bolje stoje na ljestvici lične potrošnje negoli na ljestvici koja prikazuje BDP po glavi stanovnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *