Letonci masovno povlače depozite

Dodajte komentar

Više od 10 000 Letonaca povuklo je depozite iz banke u švedskom vlasništvu Svedbank, poslije glasina da je kompanija zapala u finansijske probleme.

Masovno povlačenje novca počelo je juče, nakon što se pročula informacija da je banka nelikvidna i suočena sa pravnim problemima u Estoniji i Švedskoj, prenosi Bi-Bi-Si.

Direktor Svedbanke Maris Macinskis izjavio je su te priče “apsurdne”. On je rekao da su Letonci do sada povukli 19,2 miliona dolara iz ove banke.

Glasina, koja se proširila društvenim mrežama na internetu, poput Tvitera, pojavila se u vrijeme kada je čitav letonski bankarski sistem u teškoćama.

Korisnici usluga desete najveće banke u zemlji Latvijas banke ostali su danima bez pristupa svom novcu, nakon što je u banci proglašena likvidacija. Regulatorna agencija otkrila je veliku prevaru u ovoj banci i njenoj vlasničkoj kompaniji u Litvaniji, koju je preuzela država.

Svedbanka je saopštila da radi na popunjavanju bankomata koji su ispražnjeni usljed masovnog povlačenja novca.

U ovu švedsku banku u Litvaniji deponovano je 3,1 milijardi dolara. Direktor Macinskis izjavio je da ovaj događaj neće uticati na normalan rad banke.

Letonska policija pokrenula je istragu o izvoru glasine. Širenje lažnih informacija koje ugrožavaju stabilnost bankarskog sistema u Letoniji je kažnjivo sa dvije godine zatvora.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *